Úterý, 19. března 2024

Důsledky brexitu ohrožují ekologické závazky Británie i její energetickou bezpečnost

Důsledky brexitu ohrožují ekologické závazky Británie i její energetickou bezpečnost

Britská vláda premiéra Davida Camerona plánovala, že nejpozději do roku 2022 postupně odstaví všechny uhelné elektrárny, aby země dosáhla svých cílů v omezování emisí. Měly být nahrazeny elektrárnami plynovými, jadernými i energií z obnovitelných zdrojů. Dalším aspektem problému je skutečnost, že spotřeba primární energie se v Británii z přibližně 70 procent opírá o ropu a zemní plyn, jehož domácí produkce klesá, a tím rostou nároky na dovoz.

Ale poté, kdy těsná většina voličů v červnu rozhodla o odchodu Británie z Evropské unie, to všechno nejspíš bude jinak. Vyvstala otázka, zda ostrovní ekonomika bude moci zachovat dosavadní energetické vazby se zeměmi Evropské unie.

"Bude-li naše energetická bezpečnost ohrožena, nezbude nic jiného, než životnost uhelných elektráren, které se nyní podílejí na celkové výrobě proudu skoro čtvrtinou, výrazně prodloužit," míní Alex Harrison z londýnské poradenské firmy HoganLovells. Upozorňuje, že Británie se po odchodu z EU nebude moci podílet na vytváření pravidel, jimiž se řídí evropský trh s energií. "Z toho pro nás plyne značná nevýhoda a také potenciální riziko pro spolehlivé zásobování energií," varuje Paul Dorfman z Ústavu energetiky při londýnské University College.

Předchozí vláda se dohodla s francouzským koncernem EdF, že ve spolupráci s čínskými investory postaví na jihozápadním pobřeží Anglie novou jadernou elektrárnu označovanou jako Hinkley Point C s instalovaným výkonem 3200 megawattů. Jde o investici ve výši 18 miliard liber (v přepočtu 574 miliard korun), z toho by měli čínští partneři financovat zhruba třetinu. Jenže britská premiérka Theresa Mayová, kterou do funkce vynesl brexit, nečekaně rozhodla, že její vláda musí projekt Hinkley Point C ještě důkladně posoudit. Zpochybněn je zejména ContractforDifference (CfD), tedy doplácení rozdílu mezi tržní cenou elektřiny a cenou nezbytnou pro zajištění návratnosti investice. Podle kritiků projektu Hinkley Point C je ale CfD příliš drahé řešení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů