Úterý, 19. března 2024

Indie ratifikovala jako 62. stát loňskou dohodu o klimatu

 Indie ratifikovala jako 62. stát loňskou dohodu o klimatu

Indie dnes ratifikovala jako 62. stát mezinárodní dohodu o klimatu, sjednanou loni v Paříži. Její zástupci při OSN předali ratifikační dokumentaci zástupcům OSN v New Yorku. Oznámil to indický ministr životního prostředí Anil Mádhav Dave.

Indie je po USA a Číně třetím největším producentem skleníkových plynů. USA a Čína se k pařížské dohodě připojily v září.

Dohoda vstoupí v platnost, jakmile ji stvrdí nejméně 55 zemí, které produkují 55 procent emisí skleníkových plynů, považovaných za strůjce oteplování. Indie produkuje z celosvětového množství 4,5 procenta těchto plynů, na dosud podepsaných 61 států připadá 47,8 procenta. S Indií nyní ratifikovaní zastupují 52 procent světových škodlivých emisí.

Podepsanou dokumentaci předal v New Yorku vedoucímu oddělení smluv OSN stálý indický zástupce při OSN Said Akbaruddin. Ministr životního prostředí Mádhav Dave v sobotu řekl novinářům, že se vláda pro ratifikaci rozhodla po dlouhých úvahách a že tím chce "světu dát najevo, že se Indie stává velmocí".

Datum ratifikace indická vláda stanovila záměrně na výročí narození Mahátmy Gándhího. Právě tento den je vyhlášen mezinárodním Dnem bez násilí.

Pařížskou dohodu přijalo loni v prosinci v Paříži 185 zemí. Stanovuje, že jak bohaté, tak chudé státy se mají připojit k opatřením, která omezí oteplování. Podle textu má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím. V roce 2020 pařížský dokument nahradí Kjótský protokol z roku 1997.

Indie s více než miliardou obyvatel a rychle rostoucí ekonomikou se zavázala, že do roku 2030 bude nejméně 50 procent elektřiny vyrábět z nefosilních zdrojů.

Jak připomenula agentura AFP, Indie vyrábí navzdory svým plánům zatím 60 procent elektřiny v uhelných elektrárnách. Napříště chce vsadit na obnovitelné zdroje, hlavně na solární energii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů