Pátek, 29. března 2024

Římský klub spočítal, že ČR může za patnáct let nahradit polovinu přírodních surovin druhotnými

Římský klub spočítal, že ČR může za patnáct let nahradit polovinu přírodních surovin druhotnými

Římský klub - který získal globální věhlas už v roce 1972 slavnou prognózou Meze růstu - dnes zveřejnil případovou studii k hospodárnějšímu nakládání se surovinami v ČR a Polsku [1]. Nové propočty ukazují, že do roku 2030 můžeme snížit produkci odpadů o čtvrtinu. Pokud se navíc zaměříme na recyklaci, můžeme polovinu přírodních surovin pro výrobu pokrýt surovinami druhotnými. Na trhu bude totiž daleko větší množství a nabídka materiálů z recyklovaných odpadů.

Projekty vedoucí k menšímu plýtvání přírodními surovinami a k recyklaci navíc poskytnou v ČR sto tisíc pracovních míst. Také samotná Evropská komise počítá s tím, že zvýšení recyklace komunálních odpadů na 65 % přinese v Unii 580 tisíc nových pracovních míst [2]. Zpracování vytříděného odpadu a především sektor spojený s opravami a opakovaným použitím bude totiž probíhat převážně v tuzemsku a nabídne tak daleko víc pracovních příležitostí než dovoz primárních surovin těžených v zahraničí.

Životnost výrobků, které nakupujeme a používáme, se podle výzkumníků Římského klubu v souvislostí s připravovaným balíčkem nových odpadových směrnic (Balíček o oběhovém hospodářství) zvýší na dvojnásobek ve srovnání s dnešním stavem.

Hnutí DUHA připomíná, že ČR potřebuje nový zákon o odpadech, který bude obce motivovat k zavádění lepších recyklačních služeb. Ministerstvo životního prostředí sice zákon připravilo a předložilo, ale jeho současná podoba nemotivuje k recyklaci a dává příliš velký prostor pálení odpadů, které zbytečně pohlcuje cenné suroviny.

Hnutí DUHA navrhuje, aby zákon zavedl tzv. recyklační slevu (slevu ze zvyšovaného skládkovacího poplatku) pouze pro obce s excelentní mírou recyklace (přes 50 %) nebo výbornou prevencí vzniku odpadů (méně než 150 kg zbytkového odpadu na osobu a rok). Návrh MŽP s prevencí ani 50 % mírou recyklace nepočítá, recyklační sleva tak v podání MŽP podporuje levné skládkování.

Podpora spalování a levného skládkování odpadků a zároveň nízké cíle recyklace přispívají ke kritické závislosti na ropě. Spálené materiály se totiž musí nahradit přírodními surovinami, což je energeticky náročnější než jejich recyklace (a to dokonce i při započtení energie vyrobené ve spalovně). Spálením tuny plastů získáme energii, jejíž ekvivalent je zhruba 3-5 barelů ropy, ale při recyklaci stejné tuny ekonomika ušetří přibližně 7-12 barelů [3]. Spalovna proto tím, že vyrobí energii z tuny recyklovatelného plastu, vyplýtvá v přepočtu něco mezi 300 -1 400 litry ropy.

Legislativní rada vlády návrh zákona o odpadech vrátila MŽP k přepracování. Ministr Richard Brabec tak má příležitost návrh zlepšit, podpořit nižší množství odpadů a vysokou míru recyklace na úkor spalování a levného skládkování.

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:

,,Studie Římského klubu modeluje, co by se u nás stalo, pokud bychom snížili produkci odpadů o čtvrtinu a nahradili polovinu přírodních surovin druhotnými, jak předpokládá Balíček pro oběhové hospodářství připravovaný nyní v EU. Výsledky, potvrzující již dřívější studie, říkají, že výrazné zvýšení míry recyklace, upřednostnění výrobků z recyklátů ve veřejných zakázkách, podpora opraven a opětné používání věcí může přinést až sto tisíc pracovních míst. Studie by měla být impulsem pro zlepšení návrhu nového odpadového zákona, který hodlá ministr Richard Brabec předložit vládě."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů