Úterý, 19. března 2024

Německá vládní koalice se shodla na klimatickém plánu

 Německá vládní koalice se shodla na klimatickém plánu

Německá vládní koalice se dnes shodla na kontroverzním plánu ochrany klimatu, podle kterého by měla do roku 2050 snížit proti roku 1990 emise skleníkových plynů o 80 až 90 procent. Oznámil to mluvčí kabinetu Georg Streiter. Plán by měla vláda schválit a jeho konkrétní obsah zveřejnit až v pondělí.

Na počátku tohoto týdne se ještě kabinet pod vedením kancléřky Angely Merkelové nedokázal na plánu na ochranu klimatu shodnout. Podle německých médií dohodu blokoval vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel, který nesouhlasil s návrhem ministryně životního prostředí Barbary Hendricksové. Návrh se týkal postupného odklonu Německa od fosilních paliv a Gabrielovi se údajně zdál příliš radikální. V současnosti Německo z uhlí vyrábí asi 40 procent energie.

Postoj předsedy sociální demokracie Gabriela kritizovala strana Zelení. Označila jej za "patrona uhelné lobby". Agentura DPA upozornila, že postoj vicekancléře může souviset mimo jiné s nadcházejícími květnovými volbami v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde socialisté vládnou a v jejímž hospodářství hraje uhlí stále důležitou roli.

Německo patří k zemím, které dlouhodobě usilují o posílení světového boje proti klimatickým změnám. Tlak na jeho vládu, aby se shodla na vlastním klimatickém plánu, byl o to větší, že ministryně Hendricksová již v pondělí vyrazí na klimatickou konferenci, která se v současnosti koná v marockém Marrákeši.

V Maroku se politici chtějí příští týden dohodnout na některých detailech naplňování pařížské klimatické dohody a časovém plánu.

Podle textu pařížské dohody má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe však do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dál výrazně omezí ve svých zemích emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahradí v roce 2020 dosavadní Kjótský protokol z roku 1997.

Vláda kancléřky Merkelové v dnes dohodnutém plánu určila, jak chce cílů pařížské klimatické dohody dosáhnout na národní úrovni.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů