Úterý, 19. března 2024

Peking odmítl tvrzení Trumpa, že změny klimatu jsou čínský výmysl

Peking odmítl tvrzení Trumpa, že změny klimatu jsou čínský výmysl

Čína odmítla tvrzení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, že globální oteplování je podvod, který si vymyslel Peking, aby poškodil americké hospodářství. Náměstek čínského ministra zahraničí Liou Čen-min na klimatické konferenci v Marrákeši připomněl, že to byli Trumpovi republikánští předchůdci Ronald Reagan a George Bush starší, kdo před téměř třemi desetiletími byli jedněmi z iniciátorů mezinárodních jednání o klimatických změnách.

Trump ve své předvolební kampani uvedl, že Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu, která má udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia. Prohlásil také, že odstoupí od plánu svého předchůdce Baracka Obamy na snížení amerických emisí oxidu uhličitého skoro o třetinu během příštích 15 let.

Trump také tvrdil, že globální oteplování je poplašná zpráva vytvořená Čínou s cílem snížit konkurenceschopnost amerických výrobců.

"Když se podíváte na historii jednání o klimatických změnách, zjistíte, že je ve skutečnosti inicioval Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) s podporou (amerických) republikánů během vlády Ronalda Reagana a George Bushe staršího na konci 80. let," řekl ve středu náměstek šéfa čínské diplomacie Liou. Trumpa přitom vyzval, aby přijal "moudré rozhodnutí" ohledně závazku USA v boji proti globálnímu oteplování.

Před necelými třemi měsíci se ekologičtí aktivisté radovali, když největší světoví znečišťovatelé ovzduší Čína a USA ratifikovali pařížskou klimatickou dohodu. Dohoda vešla v platnost počátkem listopadu.

Šokující vítězství Trumpa v amerických prezidentských volbách by ale mohlo vše změnit, konstatoval list The Guardian. Tyto obavy vévodí stávající klimatické konferenci OSN, která v pátek končí v marockém městě Marrákeš.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů