Pátek, 15. března 2024

Ve věku 72 let zemřel bývalý ministr ŽP a jáhen František Benda

Ve věku 72 let zemřel bývalý ministr ŽP a jáhen František Benda

Ve věku 72 let zemřel letos 1. ledna bývalý český politik a chemik František Benda. Na svých webových stránkách o tom informoval vikariát Prachatice, kde Benda v posledních letech sloužil jako jáhen. V letech 1992 až 1996 byl ministrem životního prostředí ve vládě Václava Klause, předtím pracoval dva roky jako náměstek českobudějovického primátora.

Benda byl vysvěcen na jáhna v roce 2011 a až do své smrti pro prachatický vikariát vykonával pravidelnou duchovní službu. V době, kdy působil v politice, byl začátkem 90. let členem Křesťanskodemokratické strany a později i člen ODS.

Když vedl ministerstvo životního prostředí, dostal mimo jiné anticenu Ropák roku 1994, kterou udělují ekologičtí aktivisté ze sdružení Děti Země. Předtím od roku 1983 do roku 1990 pracoval jako vedoucí vědecký pracovník Ústavu krajinné ekologie ČSAV v Českých Budějovicích.

Věnoval se problematice kovů v modelových biologických systémech, cizorodým látkám v ekosystémech a ekotoxikologii. Mnoho let také působil jako odborný asistent na katedře anorganické chemie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kde vystudoval chemii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů