Čtvrtek, 28. března 2024

Podnikatel dostal už třetí pokutu za nelegální ukládání odpadu v obci Dolejší Hůrky na Lounsku

Podnikatel dostal už třetí pokutu za nelegální ukládání odpadu v obci Dolejší Hůrky na Lounsku

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili už třetí pokutu, tentokrát 150 tisíc korun, podnikateli Antonínu Zajíčkovi. Ten nechal nelegálně navážet odpady do jámy po těžbě štěrkopísku v obci Dolejší Hůrky na Lounsku. I když pozemek vlastnil, k nakládání s odpady na něm neměl povolení. Porušil tím zákon o odpadech.

,,Podnikatel nechal do lokality navážet výkopovou zeminu, kamení i stavební sutě s příměsí rostlinných pletiv a plastů," uvedl Jaroslav Vacek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Za stejná porušení zákona o odpadech - tedy nelegální navážení odpadů do této lokality - přitom podnikatele inspektoři ČIŽP pokutovali už dvakrát. ,,V březnu roku 2012 od ČIŽP dostal pokutu 10 tisíc korun. V listopadu téhož roku to bylo 15 tisíc korun. Obě pokuty zaplatil. Třetí pokuta už byla výrazně vyšší, protože se jednalo o opakované porušení zákona, to sankcionujeme už mnohem přísněji," doplnil Vacek.

Po obdržení pokut od ČIŽP už podnikatel zažádal Krajský úřad Ústeckého kraje o povolení, aby odpady do lokality mohl navážet. Povolení sice dostal, ale odpady bude moci na místo navážet teprve až po případné změně územního plánu. Do té doby by to bylo opět nelegální.

,,Pokud se vozí odpady z místa na místo bez povolení, není možné dostatečně efektivně kontrolovat, odkud odpady pocházejí, jaké je jejich složení, zda náhodou neobsahují příměsy, které jsou výrazně nebezpečné pro životní prostředí a podobně," vysvětlil některá z rizik nelegálního nakládání s odpady Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Odpady ukládané v obci Dolejší Hůrky na Lounsku

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů