Úterý, 19. března 2024

Český rozhlas - reportáž k problematice řešení starých ekologických zátěží

Český rozhlas - reportáž k problematice řešení starých ekologických zátěží

Trvající závazky státu v agendě starých ekologických zátěží převyšují aktuálně částku 100 miliard korun. Ministerstvo financí v minulém týdnu vyhlásilo, že dle jeho představ by chtělo do 10 - 12 let zadat všechny doposud neukončené zakázky (sanace postižených lokalit). Zásadní otázkou je však to, jaké budou reálné náklady a jak se podaří státu potřebné peníze sehnat.

Tímto tématem se zabýval ve své reportáži i Český rozhlas. Nároky nabyvatelů privatizovaného majetku na sanace ekologicky zatížených areálů již stát řeší déle než 25 let a stále není dořešeno cca 159 ekologických smluv, tedy asi polovina.

Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) a Hospodářská komora ČR se v posledním roce snaží činit aktivní kroky k tomu, aby stát urychlil provedení sanací (více zde). Dosavadní nedostatečné a pomalé řešení stavu je stále více rizikové jak pro životní prostředí, tak působí stále větší ztráty majitelům postižených lokalit. Vzhledem k tomu, že v této věci je smluvně zavázán stát, mohla by být případná další nečinnost v řešení této agendy riziková i pro něj a pro veřejné finance.

Reportáž ke stažení

V reportáži Českého rozhlasu zazněly názory pana ministra Andreje Babiše, jeho náměstka Ondřeje Závodského a ředitele České asociace odpadového hospodářství (ČAOH) Petra Havelky. Uvedenou reportář si můžete poslechnout pod tímto odkazem:

Cesky-rozhlas-k-sez.mp3 [ 6.44 MB ]

Zdroj: Česká asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů