Úterý, 19. března 2024

Trump podepsal dekret, kterým končí Obamovy ekologické regulace

Trump podepsal dekret, kterým končí Obamovy ekologické regulace

Americký prezident Donald Trump dnes podepsal exekutivní nařízení, které ruší či omezuje regulaci zavedenou jeho předchůdcem v úřadu Barackem Obamou k ochraně životního prostředí. Trumpova administrativa už dříve uvedla, že přísná omezení brání v činnosti například těžařům ropy či uhelným společnostem a připravuje tisíce Američanů o práci. Dekret, který má ukončit regulaci emisí z tepelných elektráren či omezení těžby uhlí, chtějí žalovat ekologické organizace.

"Moje administrativa dělá tečku za válkou o uhlí," řekl prezident novinářům před podpisem dokumentu, jemuž byli v sídle Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) přítomni zástupci horníků. Nařízení, které Trump nazval Energetická nezávislost, mimo jiné uvolňuje omezení na poskytování federálních pozemků pro těžbu uhlí, na něž Obama před rokem vyhlásil tříleté moratorium.

Ústředním cílem dekretu je otevření cesty ke zrušení Obamova Plánu čisté energie. Plán, kterým Obama v roce 2014 zavázal americké tepelné elektrárny k omezení škodlivých emisí do roku 2030 o třetinu stavu z roku 2005, nebyl kvůli žalobám těžebních společností a států ovládaných republikány nikdy uveden do praxe. Zlikvidovat jej nyní má právě EPA, jejímž vedením Trump po lednovém nástupu do funkce pověřil Scotta Pruitta, označovaného za popírače klimatických změn.

Zatímco důlní a petrochemické firmy dekret vítají a tvrdí, že přinese mnoho nových pracovních míst, zastánci energií z obnovitelných zdrojů oponují, že by nové pracovní pozice vznikaly i díky přechodu na šetrnější provoz.

Ochránci životního prostředí chystají soudní žaloby. Skupina zvaná Earthjustice chce například prezidentský dekret zažalovat, protože podle ní "ignoruje právo a vědeckou realitu".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů