Úterý, 19. března 2024

Ve Lhenicích začala likvidace skládky toxického odpadu

Ve Lhenicích začala likvidace skládky toxického odpadu

Ve Lhenicích na Prachaticku začala likvidace skládky toxického odpadu. Z objektu bývalého zemědělského družstva má do půlroku zmizet 750 tun nebezpečných látek. Jde především o polychlorované bifenyly. Jejich likvidace bude stát přibližně 25 milionů korun a z 80 procent částku hradí dotace Státního fondu životního prostředí. Skládka ve Lhenicích představuje jednu z největších ekologických zátěží v Jihočeském kraji.

Půlroční práce na likvidaci odpadů znamená první část celého projektu. "Na druhou etapu tady zbývá 5500 tun kontaminované zeminy," řekla dnes novinářům starostka Lhenic Marie Kabátová. Dodala, že o likvidaci ekologické zátěže v bývalém zemědělském objektu se mluví už dvě desítky let. "Dnešní den je proto pro nás velmi významný," řekla.

Kabátová zatím netuší, kdy by mohla začít druhá etapa projektu. Lhenice prý musí opět najít vhodný dotační titul, protože z vlastního rozpočtu by takovou částku nemohly vydat.

"Jsem velmi rád, že tato časovaná ekologická bomba a problém, který se táhne dlouhé roky, se počínaje dnešním dnem začíná definitivně likvidovat. Právě na takové případy jsme vytvořili dotační program," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Na konci 90. let se prostor bývalého lhenického zemědělského družstva stal místem pro likvidaci stavebních odpadů a zemin obsahujících vysoce jedovaté persistentní organické polutanty - látky, které dlouhodobě setrvávají v prostředí.

Společnost Enviro Technology Today navezla do areálu zeminy s polychlorovanými bifenyly ze sanované obalovny živičných směsí v Milevsku, transformátorové oleje i samotné transformátory a kondenzátory. Firma několik let po zahájení provozu vstoupila do konkurzu a nechala část odpadů i na otevřeném prostranství.

Lhenice před časem získaly skládku do svého vlastnictví. Kabátová uvedla, že v budoucnu by byl areál vhodný třeba pro potřeby technických služeb.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů