Úterý, 19. března 2024

Ministr Brabec se setkal s polským ministrem životního prostředí Janem Szyszkem

Ministr Brabec se setkal s polským ministrem životního prostředí Janem Szyszkem
Ministr Brabec se setkal s polským ministrem životního prostředí Janem Szyszkem. Jednali o kvalitě ovzduší či možném rozšiřování dolu Turów

Na pozvání českého ministra životního prostředí Richarda Brabce přijel v pátek do Česka ministr životního prostředí Polské republiky Jan Szyszko. Oba ministři na pracovní večeři diskutovali o klíčových otázkách týkajících se česko-polské spolupráce. Mezi hlavní témata patřila zejména kvalita ovzduší s ohledem na kvalitu paliv užívaných pro domácí kotle, dále přeshraniční přenos emisí, budoucí možné rozšiřování dolu Turów v souvislosti s poklesem hladin podzemních vod v česko-polském příhraničí nebo světelné znečištění pocházející ze skleníků v polské Bogatyni.

Jedním ze stěžejních témat diskuse ke kvalitě ovzduší byl nový polský legislativní návrh týkající se kvality paliv, který aktuálně připravuje polské Ministerstvo energetiky ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. ,,Z pohledu České republiky je důležité, aby se na polské straně zakázalo spalování nekvalitních paliv v domácnostech. V České republice spalování těchto paliv zakazuje zákon o ochraně ovzduší. Cílem naší spolupráce je, aby se požadavky na kvalitu paliv v obou zemích maximálně sjednotily," uvedl ministr Brabec na pracovním jednání se svým polským protějškem.

Ministři zároveň diskutovali o problematice hrozby výrazného poklesu podzemní vody v českém příhraničí v souvislosti s těžbou hnědého uhlí v dole Turów, kterou Polsko plánuje v budoucnu rozšířit. Ministr Brabec informoval svého resortního kolegu, s nímž se pravidelně schází, [1] že pokud by se prokázala přímá souvislost úbytku vod s těžbou v Turówě, bude zapotřebí vynaložit značné finanční prostředky na zajištění náhradních zdrojů pitné vody pro obyvatele českého příhraničí. Náklady se dle předběžných propočtů místních vodárenských společností pohybují v řádu miliard korun.

V reakci na tyto informace ministr Szyszko slíbil: ,,Polsko je připraveno přijmout kompenzační opatření, jestliže nastanou problémy s nedostatkem vody." Ministr Brabec reagoval s tím, že nejdůležitější je těmto potížím předejít. ,,Je zcela zásadní, aby k této situaci vůbec nedošlo, protože kompenzace ještě neznamenají vodu pro místní obyvatele."

Souvislost těžby s úbytkem podzemních vod však bude možné s jistotou prokázat až na základě dokumentace k záměru rozšíření těžby v Turowě, kterou polská strana České republice předloží v tomto roce, a také na základě projektu České geologické služby. ,,Jeho cílem je zajistit hydrogeologické podklady pro jednoznačné určení míry vlivu těžby v Turówě na podzemní i povrchové vody na Frýdlantsku a Hrádecku, zmírnit její dopady a specifikovat možná nápravná opatření," vysvětluje ministr Brabec.

Ministři se při jednání rovněž dotkli otázky světelného znečištění ze skleníku u polské obce Bogatynia poblíž českých hranic. Ministr Brabec svému polskému kolegovi poděkoval za to, že se podařilo do desetihektarového skleníku loni instalovat speciální stínící rolety. Díky nim výrazně ubylo světelného záření, které obtěžovalo obyvatele podél česko-polské hranice [2]. V poslední době ale bylo zaznamenáno několik případů, kdy bylo osvětlení ve skleníku rozsvíceno, aniž by byly rolety zataženy. Polský ministr byl o této situaci informován a byl požádán o spolupráci při nápravě situace, která vedle obyvatel ruší také živočichy v okolí.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů