Úterý, 19. března 2024

I na českém trhu jsou ve výrobcích pro děti látky, které snad už brzy čeká celosvětový zákaz

I na českém trhu jsou ve výrobcích pro děti látky, které snad už brzy čeká celosvětový zákaz

Výzkum Arniky a mezinárodní sítě IPEN (1), který sledoval výrobky pro děti z deseti zemí světa, odhalil rozsáhlý problém: hračky a další výrobky často obsahovaly toxickou sloučeninu v současnosti navrženou k celosvětovému zákazu. Výjimkou nebylo ani několik výrobků zakoupených v ČR. Chlorované parafíny s krátkým řetězcem (SCCP; 2) jsou látky používané především v metalurgickém průmyslu, ale právě i jako změkčovadla a zpomalovače hoření v plastech. Negativně působí na ledviny, játra i štítnou žlázu a poškozují hormonální systém. Také je pravděpodobné, že jde o karcinogenní látky. O jejich zařazení na seznam celosvětově zakázaných látek se bude už příští týden rozhodovat na konferenci Stockholmské úmluvy v Ženevě (3). Arnika bude společně se sítí IPEN přímo v Ženevě prosazovat zákaz SCCP, jako jediné řešení tohoto vpravdě globálního problému.

,,Vlády jednotlivých států podepsaných pod Stockholmskou úmluvou by měly příští týden v Ženevě učinit podstatný krok a odsouhlasit úplný zákaz SCCP bez jakýchkoli výjimek. Je to nejbezpečnější opatření, které zajistí zdraví průmyslových pracovníků, ale i dětí. K těmto látkám navíc existují použitelné alternativy," říká Jitka Straková z Arniky, jedna z koordinátorek mezinárodního výzkumu.

V ČR se chlorované parafíny objevily ve třech ze čtyř analyzovaných vzorků. Šlo o barevnou tapetu, plastové ,,zaplétací špagety" a především gymnastický míč Tesco, který vykázal zdaleka nejvyšší hodnoty (4). V celosvětovém měřítku byly analyzovány desítky hraček a podobných výrobků z deseti zemí (5). SCCP se vyskytovaly například v sandálech, švihadle, míčích, kachniček do koupele, ale také v dětském bryndáčku nebo ručním mixéru, který je běžně používán pro přípravu dětské stravy. Na žádném z výrobků nebylo uvedeno, že obsahuje rizikové látky, které mohou být už brzy i látkami zakázanými.

,,Je zřejmé, že by dětské hračky vůbec neměly obsahovat toxické průmyslové chemikálie. SCCP musí být zakázány na celém světě a tento zákaz musí být důsledně dodržován a prosazován, tak aby látky zůstaly mimo naše zboží a těla našich dětí," říká Pam Miller, spolupředsedkyně mezinárodní sítě IPEN.

K zákazu chlorovaných parafínů s krátkým řetězcem budou mít zástupci jednotlivých vlád šanci už brzy. Jednání stran Stockholmské úmluvy se odehraje 24.4 - 5.5 2017 v Ženevě. Arnika bude přímo na místě prosazovat zákaz SCCP, ale i další opatření, která by měla pomoci vyřešit problémy odhalené už dříve. Mimo jiné i nastavení limitů pro obsah tzv. bromovaných zpomalovačů hoření v odpadech. Výsledky rozsáhlého celosvětového monitoringu těchto látek zveřejnila Arnika již v minulém týdnu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů