Úterý, 19. března 2024

Na pozemku polského ministra pokáceli 33 stromů, prý je to pomsta

Na pozemku polského ministra pokáceli 33 stromů, prý je to pomsta

Přes tři desítky stromů pokácel neznámý pachatel na soukromém pozemku polského ministra životního prostřední Jana Szyszka. Případ by mohl být podle polských médií pomstou za kontroverzní zákon, který umožnil vlastníkům porážet na svých pozemcích stromy bez povolení úřadů, či za sporný způsob ochrany unikátního Bělověžského pralesa.

Třiatřicet jedlí, douglasek a zeravů vysokých od tří do sedmi metrů někdo porazil na ministrově pozemku v Tuczně na severozápadě Polska pomocí motorové pily v noci z neděle na pondělí, informovala mluvčí místní policie Beata Budzyńová. Ministr škodu odhadl na 5000 zlotých (asi 32.000 Kč).

Podle polských médií by incident mohl být pomstou za takzvaný Lex Szyszka, tedy zákon, který ministr životního prostředí prosadil a na základě kterého mohou lidé v Polsku od prvního ledna letošního roku kácet stromy na svých soukromých pozemcích až na výjimky bez povolení úřadů.

Podle ekologických organizací má tento zákon na svědomí masivní kácení po celé zemi. Před vstupem zákona v platnost musely místní úřady na ochranu životního prostředí souhlasit s pokácením stromu s průměrem kmene větším než 25 či 30 centimetrů v závislosti na jeho druhu.

Podle Adama Bohdana z organizace Dzika Polska (Divoké Polsko) "by mohlo jít o akt zoufalství, o zoufalý výkřik někoho, komu povolily nervy a kdo chce tímto gestem dát najevo svůj hněv nad vším, co se v Polsku děje".

Kromě zákona o kácení stromů ekologové včetně například organizace Greenpeace či Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Szyszka kritizují i za kontroverzní "ochranný program" Bělověžského pralesa, který zahrnuje rozsáhlé kácení stromů. Unikátní prales na polsko-běloruské hranici, v němž žijí i zubři, je na seznamu přírodního dědictví UNESCO.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů