Úterý, 19. března 2024

Soud zrušil povolení MŽP pro obchvat Břeclavi, město podá stížnost

Soud zrušil povolení MŽP pro obchvat Břeclavi, město podá stížnost

Krajský soud v Brně zrušil koncem března rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které povolilo stavbu břeclavského obchvatu. Nařídil nejprve zpracovat posouzení vlivů na životní prostředí, což je takzvaná velká EIA. Stavba měla pouze územní rozhodnutí. U soudu tak uspěly spolky Voda z Tetčic a Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu. Břeclav jako účastník sporu podá proti rozsudku kasační stížnost, uvedl mluvčí města Jiří Holobrádek. Obchvat je komplikovaný tím, že prochází chráněným územím Natura 2000.

Obchvat je v územním plánu Břeclavi již od roku 1998 a správní orgány jeho stavbu posuzovaly již před vstupem Česka do Evropské unie, tedy před rokem 2004. "Podle názoru krajského úřadu a následně i ministerstva životního prostředí nebylo nutné zpracovávat posouzení vlivů na životní prostředí, neboť správní orgány postupovaly dle tehdy platné legislativy před vstupem do EU," uvedl Holobrádek.

Soudní rozhodnutí tak může odsunout stavbu obchvatu na ještě pozdější termín, než je uvažovaný rok 2022. Krajský odbor životního prostředí totiž nařídil před stavbou udělat kompenzační opatření, která se musí po určité době vyhodnotit. Pouze pokud budou účinná, je možné začít stavět.

Neexistenci obchvatu denně pociťují obyvatelé města, kteří se pohybují v okolí průtahu vedoucího tranzitní dopravu směrem od Hodonína na Mikulov, případně do Rakouska. V dopravní špičce a často i mimo ni projíždějí městem kolony. Podle loňského sčítání dopravy projede na průtahu denně 15.700 aut, což je však o 17 procent méně než v roce 2010.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů