Úterý, 19. března 2024

Trump stále váhá se stanoviskem vůči pařížské dohodě o klimatu

Trump stále váhá se stanoviskem vůči pařížské dohodě o klimatu

Americký prezident Donald Trump stále váhá s rozhodnutím ohledně pařížské dohody o klimatu, kterou během volební kampaně sliboval zavrhnout. Smlouva, která má udržet pod kontrolou globální oteplování, je podle mluvčího Bílého domu Seana Spicera stále předmětem zkoumání z hlediska ekonomiky a ochrany životního prostředí.

Na schůzku skupiny sedmi hospodářsky nejvyspělejších zemí, která se koncem měsíce uskuteční v Itálii, tak prezident odjede bez jasného stanoviska. To podle agentury AP vyvolává ve světě nejistotu, zda Washington pařížskou dohodu odmítne, nebo podpoří. Americký Senát smlouvu neratifikoval, takže není pro Spojené státy závazná. Znamená to, že odstoupit od ní může Washington bez jakéhokoli právního postihu.
Úterní porada v Bílém domě o pařížské smlouvě byla odložena, což se stalo už podruhé. Poradci prezidenta jsou podle AP v názoru rozděleni. Sám Trump se prý stále kloní k odmítnutí smlouvy. Jeho dcera a poradkyně Ivanka Trumpová se teď snaží zajistit, aby měl dostatek expertních podkladů pro konečné rozhodnutí.
Ve prospěch pařížské smlouvy se v poslední době vyslovila řada velkých amerických firem. Skupina, jejímiž členy jsou společnosti Apple, Google nebo Walmart, zaslala Trumpovi dopis na podporu klimatické smlouvy. V denících The New York Times a The Washington Post se objevily inzeráty ve stejném duchu, které do novin zadaly jiné velké firmy. Vyhlášená klenotnická společnost Tiffany poslala v úterý Trumpovi vzkaz na Instagramu s výzvou, aby pařížskou dohodu nezavrhl.
Dohoda má podporu ministra zahraničí Rexe Tillersona. Šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt ji naopak označuje za nevýhodnou. S Pruittem se měla v úterý setkat Ivanka Trumpová, jednání ale bylo také odloženo.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů