Čtvrtek, 28. března 2024

V MEXICO CITY VYRAZIL DO PROVOZU TROLEJBUS ZE ŠKODY ELECTRIC

V MEXICO CITY VYRAZIL DO PROVOZU TROLEJBUS ZE ŠKODY ELECTRIC

V hlavním městě Mexika, dvacetimilionové metropoli Mexiko City, začal jezdit ve zkušebním provozu s cestujícími trolejbus, na jehož výrobě se významně podílela Škoda Electric. Tamní dopravní podnik totiž plánuje modernizaci vozového parku a ke zkouškám si vybral vůz, který vyrábí Škoda Electric s místím významným výrobcem autobusů, firmou DINA.

,,Trolejbus by měl na zkouškách jezdit v mexickém hlavním městě v průběhu letošního roku. Cílem je, aby si zákazník mohl v reálném provozu ověřit výhody nových řešení trolejbusů s moderní elektrickou výzbrojí," říká obchodní manažer Škody Electric Pavel Kuch. Tento trolejbus byl postaven speciálně pro potřeby dopravního podniku STE (Sistema de Transporte Electrico) v Cuidad de Mexico.

Mexické hlavní město se dlouhodobě potýká s problematikou znečištění ovzduší - a to i v důsledku silné dopravy. Radnice města proto plánuje na z jedné z nejdůležitějších dopravních tepen, známé Eje Central, vytvořit tzv. koridor s ,,nulovými emisemi". Cílem je využít k hromadné dopravě ekologická vozidla - trolejbusy. Hlavní město Mexika trolejbusy úspěšně provozuje již od roku 1954, nyní se chystá tradiční způsob dopravy posílit o flotilu nových vozů.

,,Naše společnost dodala pro nový trolejbus kompletní moderní elektrovýzbroj. Samotná finální montáž vozidel proběhne za podpory škodováckých odborníků v závodě společnosti DINA Camiones nedaleko hlavního města," doplňuje Pavel Kuch. Kromě moderního odbavovacího systému, GPRS, WIFI a kamerového systému disponuje vozidlo novým řešením trakčního pohonu, který mu umožňuje nezávislý dojezd na diesel generátor až do vzdálenosti 30 kilometr, což lze využít hlavně při průjezdy tunely nebo při případných výpadcích v dodávkách elektrické energie.

Pro Škodu Electric není mexický trh úplně novým teritoriem. Před dvěma lety plzeňská firma společně s tamním výrobcem DINA dodala pětadvacet nových trolejbusů pro mexické město Guadalajara. ,,První vozy se objevily v ulicích Guadalajary na začátku roku 2016. Tamější dopravní podnik a především cestující jsou s nimi velice spokojeni," sděluje Pavel Kuch. Od ledna 2016 jsou nová vozidla součástí integrovaného dopravního systému města - Linea 3, který denně přepraví více než 10 milionů pasažérů. Dopravní podnik Guadalajary novými trolejbusy nahradil zhruba třicet let provozované zastaralé vozy. Hodnota této zakázky se pro Škodu pohybuje na úrovni 100 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů