Úterý, 19. března 2024

Pláže na Hendersonově ostrově pokrývá přes 17 tun plastu

Pláže na Hendersonově ostrově pokrývá přes 17 tun plastu
Na Hendersonově ostrově v jižním Pacifiku, jednom z nejodlehlejších míst planety, narazili vědci na největší hustotu plastového odpadu na světě. Podle agentury AP to uvádí studie zabývající se znečištěním oceánů a vlivem odpadu na mořské ekosystémy, kterou vědci nyní publikovali po více jak tříletém výzkumu. Odhadují, že pláže ostrova pokrývá na 38 milionů kusů plastu o celkové váze přes 17 tun.
Liduprázdný Hendersonův ostrov o rozloze 47 kilometrů čtverečních, který je součástí britského zámořského území Pitcairnovy ostrovy, je od nejbližšího osídleného místa vzdálen více než 5000 kilometrů. Nachází se ovšem na konci obrovského víru mořských proudů v oblasti jižního Tichého oceánu, který plovoucí odpad, zejména plast, zachytává.
Hlavní autorka studie Jennifer Laversová, výzkumná pracovnice Tasmánské univerzity, napočítala 671 kusů plastu na metr čtvereční. To představuje nejvyšší hodnotu, jaká byla na světě zaznamenána. "Na základě vzorků z pěti různých lokalit odhadujeme, že na ostrově je přes 17 tun plastového odpadu," uvedla Laversová. Upřesnila dále, že údaje mohou být podhodnocené. Dodala také, že výzkumní pracovníci dokázali počítat jen kousky větší než 2 milimetry a sondy šly pouze do hloubky 10 centimetrů.
Podle Laversové přibude každý rok na světě 300 milionů tun plastu, které nejsou zrecyklovány. Americký časopis Science uvádí, že rok co rok v moři skončí osm milionů tun plastů. Vědci mají za to, že ve všech světových oceánech může být až 110 milionů tun plastového odpadu.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů