Čtvrtek, 28. března 2024

Světové solární kapacity rostou rekordním tempem

Světové solární kapacity rostou rekordním tempem

Nově instalovaná solární kapacita letos zřejmě překoná loňský rekord 76,6 gigawattu, přírůstek by mohl překročit hranici 80 GW. Předpověděla to dnes asociace SolarPower Europe (dříve Evropská asociace fotovoltaického průmyslu), z jejíž zprávy čerpala agentura Reuters. Ke konci roku 2016 byl celkový světový instalovaný výkon solárních elektráren přibližně 306,5 GW.

V loňském roce byly instalovány a připojeny k energetické síti solární články o celkovém výkonu 76,6 GW, což bylo o 50 procent nad úrovní roku 2015. "Existuje reálná šance, že letos by trh mohl překonat hranici 80 GW," uvedl ve zprávě šéf asociace James Watson s tím, že zvyšování světové kapacity závisí především na Číně. Ta vloni připojila k síti 34,5 GW, tedy téměř polovinu celosvětové nové kapacity a o 128 procent víc než v předcházejícím roce.
Někteří odborníci však poukazují na to, že letos se tempo instalace solárních článků v Číně zpomalilo, za první čtvrtletí bylo připojeno 7,2 GW, což jen nepatrně překonává stejné období 2016. Asociace odhaduje, že Čína jako největší světový solární trh by letos mohla zvýšit instalovanou kapacitu solárních elektráren o 29 GW i více.
Díky zvýšení kapacit a zlepšení technologií se ceny fotovoltaických modulů snížily od roku 2009 o 80 procent.
Celkový světový instalovaný výkon solárních elektráren se v loňském roce zvýšil zhruba o třetinu na 306,5 GW z 229,9 GW v roce 2015. Letos by se tak mohl zvýšit na 381 GW, v roce 2018 na 400 GW, v roce 2019 na 500 GW a v roce 2021 na 700 GW, předpovídá SolarPower Europe.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů