Čtvrtek, 28. března 2024

Zelení vyzývají ostatní starosty, aby se připojili k iniciativě za zveřejnění smluv obcí Starostové pro transparentnost

Zelení vyzývají ostatní starosty, aby se připojili k iniciativě za zveřejnění smluv obcí Starostové pro transparentnost

Strana zelených (SZ) se připojila k výzvě občanských iniciativ Oživení a Rekonstrukce státu "Starostové pro transparentnost", která volá po zveřejňování obcemi uzavíraných smluv v centrálním registru. Pro zelené starosty a starostky je přitom otevřenost radnic již dnes běžnou praxí.


Iniciativa reaguje na návrh zákona o centrálním registru smluv, který je v současnosti projednáván v Poslanecké sněmovně. Díky němu by měl mít každý občan možnost dohledat na jediném místě v přehledné databázi libovolnou smlouvu uzavřenou obecním či jiným úřadem. Centrální zveřejňování smluv uzavíraných státní správou je již dnes běžnou praxí v mnoha západních zemích, ale také třeba na Slovensku. Zelení starostové a starostky tuto transparentní zelenou politiku aplikují na webech svých obcí už nyní.


"Zveřejňování smluv je konkrétním účinným protikorupčním opatřením. V Opavě zveřejňujeme veškeré uzavřené smlouvy už od června 2011. Pokud někdo z politiků tvrdí, že by zveřejňování znamenalo neúměrné zatížení úřadů, je to jen výmluva. Kdo jedná poctivě, nemá co skrývat. Proto by se k transparentnosti měli přihlásit všichni starostové a starostky v Česku," uvádí Pavla Brady, 1. náměstkyně primátora města Opavy a druhá místopředsedkyně SZ.


Zelení vyzývají všechny starostky a starosty obcí, měst i městských částí, aby se k iniciativě Starostové pro transparentnost připojili a dali tak najevo, že jim záleží na otevřeném přístupu k občanům i na úspoře veřejných prostředků.


"Občané na zveřejňování smluv naší radnicí reagují pozitivně a o zveřejněné smlouvy se aktivně zajímají. Zelení však zároveň požadují, aby uvažovaný centrální registr byl propojen s existujícími elektronickými evidencemi smluv obcí tak, aby zveřejňování smluv nezatížilo obecní úřady další administrativou a ty se mohly věnovat především práci pro občany," dodala Ivana Fajnorová, starostka městské části Brno-Jundrov.


Více informací o iniciativě naleznete na starostoveprotransparentnost.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů