Pátek, 29. března 2024

Ministr Brabec v Ostravě: Dalších 100 milionů pro obce a kraje na likvidaci akutních ekologických zátěží, Vratimov má šanci na celkovou sanaci uskladněných kalů

Ministr Brabec v Ostravě: Dalších 100 milionů pro obce a kraje na likvidaci akutních ekologických zátěží, Vratimov má šanci na celkovou sanaci uskladněných kalů

Ministr Richard Brabec dnes vyhlásil další pokračování programu MŽP, který obcím a krajům pomůže s odstraněním akutních ekologických zátěží s neznámým původcem na jejich území. Ministr Brabec to oznámil při návštěvě Moravskoslezského kraje, který plánuje podat do nově otevřené výzvy žádost o dotaci na likvidaci kalů z lagun Ostramo uložených ve Vratimově. Celkem je pro žadatele připraveno 100 milionů korun z prostředků Národního programu Životní prostředí. Výzva je nově kontinuální, tedy otevřená až do roku 2020, přičemž v případě velkého zájmu je MŽP připraveno částku navýšit. Projektové náměty začne Státní fond životního prostředí ČR přijímat 16. března 2017.

Sanace se dočkalo už 7 nebezpečných skladů odpadů s dotací 70 milionů korun

,,Jedná se už o čtvrté pokračování tohoto programu pro kraje a obce, kterým chceme pomoci s odstraněním velmi toxických míst v bývalých továrních areálech či opuštěných průmyslových skladech, jejichž majitel je neznámý nebo se k areálu prostě nehlásí [1]. Jedná se o časované bomby, které akutně ohrožují životní prostředí i zdraví lidí, protože jsou tam často uskladněny jedovaté chemikálie," vysvětluje ministr Richard Brabec. Se sanací toxických lokalit už program obcím a krajům pomáhá od roku 2015, kdy jej ministr Brabec vyhlásil v reakci na návštěvu skladu chemikálií v areálu VITKA v Brněnci na Svitavsku.

,,Když to shrnu, celkem jsme od spuštění programu před dvěma lety podpořili likvidaci již sedmi nebezpečných skladů odpadů s celkovou dotací 70 milionů korun a pevně věřím, že díky dnes vyhlášené výzvě toto číslo ještě poroste. Z již podpořených projektů bych určitě rád zmínil areál VITKA v Brněnci, jenž se stal pilotním projektem sanačních zásahů, nebo sanaci bývalé olejny v Lovosicích, na kterou město získalo téměř dvoumilionovou dotaci. Letité skládky nebezpečných odpadů se zbaví díky naší podpoře i obec Lhenice na Prachaticku, která získala dotaci 20 milionů korun a navíc i zvýhodněnou 5milionovou půjčku od Státního fondu životního prostředí ČR," dodává ministr Brabec.

Šance pro Vratimov na odstranění ostravských kalů

,,Novou výzvu jsme připravovali i s ohledem na diskusi s Moravskoslezským krajem, kterou jsem zde zahájil při své minulé návštěvě Ostravy. Kraj chce do výzvy totiž přihlásit projekt na odstranění ostravských kalů uložených ve Vratimově. Kolem této kauzy se dlouho jen debatovalo o tom, kdo za to může či nemůže, což je pro mě neakceptovatelné. Naším hlavním zájmem je, aby kaly, které místním lidem ztrpčují život, byly co nejdříve odstraněny. Kraj je připraven obratem do výzvy podat projektový námět a současně už s ním diskutujeme i projektovou dokumentaci, aby se s pracemi mohlo co nejdříve začít," prozrazuje ministr Brabec detaily ke spolupráci s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje.

O dotaci mohou stejně jako v předchozích dvou letech žádat kraje, obce s rozšířenou působností a od loňského roku nově i obce, které na svém území mají sklad či skládku nebezpečného odpadu. Maximální dotace činí 80 % z celkových výdajů.

,,Podpořeny budou výhradně ta sanační opatření, která minimalizují rozsah nebo odvrátí akutně hrozící riziko vzniku ekologické havárie. Nově mohou obce a kraje získat dotaci až 40 milionů korun, což je jednou tolik než v předchozích dvou letech. Současně jim nabízíme i možnost čerpat naši bezúročnou půjčku, díky které mohou pokrýt zbylé náklady," doplňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Nově vyhlášená výzva Národního programu Životní prostředí je dvoukolová. V prvním kole, které se otevře 16. března, budou přijímány projektové náměty, které mohou žadatelé předkládat až do konce roku 2020 nebo do vyčerpání stomilionové alokace. ,,Ti žadatelé, kteří se svými projekty uspějí, následně písemně vyzveme, aby podali kompletní žádosti. Učinit tak musí ale nejpozději do tří měsíců od doručení písemného vyzvání," upřesňuje Petr Valdman s tím, že projektové náměty budou vyhodnocovány průběžně, tak aby se potřebné finanční prostředky dostaly k žadatelům co nejdříve a oni tak mohli začít ekologické havárie řešit bez zbytečných odkladů.

Dokumenty k výzvě: https://www.sfzp.cz/sekce/870/k-vyzve-3-2017/

Poznámky:

[1] Program cílí na odstranění skladů odpadů či přímo na akutní sanace havarijních stavů v případech, kde nedošlo k nápravě závadného stavu standardní cestou, např. podáním trestního oznámení či žaloby, řízením s dotčenými správními orgány, a také v situacích, kdy je původce odpadu neznámý nebo již neexistuje. Současně ale stále platí pravidlo ,,znečišťovatel platí" tzn., že náklady na nezbytná sanační opatření jsou následně vymáhána po majiteli nebo původci havárie.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů