Pátek, 29. března 2024

Zelenou mapu už má i Minsk, s tvorbou pomohla Arnika

Zelenou mapu už má i Minsk, s tvorbou pomohla Arnika

Zelenou mapu Minsku a ekologické poradenské centrum pomohlo v hlavním běloruském městě Minsku vytvořit sdružení Arnika. Lidé v mobilní aplikace naleznou třeba to, kam odložit vysloužilé spotřebiče, aby byly odborně zlikvidovány a neohrozily životní prostředí. Poradna už stihla pomoci více než 450 lidem a dotazy, které lidé pokládali, byly podkladem pro vznik interaktivní mapy. Ptají se zejména obyvatelé Minsku prostřednictvím telefonu.

Zelenou mapu Minsku si můžete prohlédnout na http://www.greenmap.by/ (v ruštině)

"Nejčastěji jde o spotřebitelské dotazy. Například kam je možné odložit vysloužilé spotřebiče jako jsou lednice, televizní přijímače nebo vybité baterie. Pro snadnější navigaci klientů poradny jsme spustili také "Zelenou mapu". Jde o interaktivní mapu Minsku, kde jsou vyznačena místa, kam mohou lidé vysloužilé věci odložit. Mohou to být domácí spotřebiče, vytříděné odpady, dozvědí se dokonce, kam lze odevzdat knihy nebo starý nábytek," vysvětlil zástupce ředitele běloruského Centra pro environmentální programová rozhodnutí Evgeny Lobanov.

Web poradenského centra najdete na http://info.ecoidea.by/ (v ruštině)

Aby se informace o sběrných dvorech dostaly k lidem co nejefektivněji a právě tehdy, kdy je potřebují, využívá projekt moderní technologie interaktivních map, které jsou dostupné kdekoli a kdykoli prostřednictvím chytrých telefonů. Součástí informačního centra jsou poradenské webové stránky, kde najdou spotřebitelé informace o takzvané chemické bezpečnosti - k ní patří i správné nakládání s odpady. Může jít o novinky z dané oblasti, různé manuály nebo knihy o odpadech a toxických látkách.

"Rádi kolegům v Bělorusku předáváme naše zkušenosti, které jsme získávali během let fungování ekologické poradny v Arnice. Vzpomínám si na dobu, kdy se v České republice občanská společnost teprve formovala a jezdili k nám školitelé z jiných zemí. Dnes to můžeme pomyslně vrátit právě tím, že zkušenosti předáváme dál," doplňuje svou motivaci vedoucí projektu Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Poradna vznikla v rámci mezinárodního partnerského projektu za podpory Evropské unie, České rozvojové agentury a Ministerstva zahraničních věcí České republiky a byla spuštěna začátkem roku 2012.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů