Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Olomouci vznikne nová ekoporadna zaměřená na vodní toky

V Olomouci vznikne nová ekoporadna zaměřená na vodní toky

Obyvatelé Olomouce a okolí mohou získat více informací o tom, jak si ochránit svůj majetek před povodněmi. V centru města se příští týden otevře ekoporadna sdružení Koalice pro řeky. Odborníci lidem služby poskytnou bezplatně. Využít je mohou kromě vlastníků pozemků v okolí toků i starostové či pracovníci obecních úřadů, sdělil ČTK zástupce sdružení Vlastimil Karlík.

"Lidé často předpokládají, že je ochrana před povodněmi záležitostí jen správců vodních toků, což není úplně pravda. Řadu jednoduchých a efektivních opatření, které sníží nebezpečí povodňových škod, mohou provést i obce a vlastníci pozemků. Na přírodě blízká opatření lze získat i dotace a naši odborníci rádi poradí, jak na to," uvedl místopředseda Koalice pro řeky Zdeněk Poštulka.

Odborníci se chystají lidem poradit nejen s ochranou majetku před povodněmi, ale například i s tím, jak účinně předcházet vodou způsobené erozi půdy. Lidé od nich získají i rady, kde by mohli získat podporu na revitalizace vodních toků. Poradna a její pracovníci se budou snažit také zdůraznit význam přirozených toků a lužních lesů pro zdraví krajiny a lepší ochranu majetku před povodněmi.

Nová kancelář se otevře v pondělí na Dolním náměstí 38. Odborníci budou k dispozici každé úterý a čtvrtek odpoledne. Poradna je součástí rozsáhlejšího projektu zaměřeného na podporu revitalizací vodních toků a obnovu lužních lesů na střední Moravě, který podpořila Nadace Partnerství prostřednictvím Programu švýcarsko - české spolupráce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů