Pátek, 29. března 2024

Protipovodňová opatření za 11,5 miliardy korun chrání půl milionu lidí

Protipovodňová opatření za 11,5 miliardy korun chrání půl milionu lidí

Vláda minulý týden projednala závěrečné vyhodnocení programu Podpora prevence před povodněmi II Ministerstva zemědělství, který trval od roku 2007 a skončil v loňském roce. Na protipovodňová opatřeníbylo za sedm let použito více než 11,5 miliardy korun, z toho přes 10 miliardšlo přímo zestátního rozpočtu.

Zprogramu bylo financovánocelkem 549 akcí, a to 379 staveb a 170 studií a projektových dokumentací. Více než 466 tisíc obyvatel tak bude ochráněno před povodněmi.

,,Druhá etapa programu Prevence před povodněmi byla zaměřená hlavně na snižování ohrožení a povodňových rizik v záplavových oblastech vodních toků, posílení zadržení vody v údolních nivách během povodní a zvýšení kapacit koryt v zastavěných částech obcí," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Peníze naprogramšly ze státního rozpočtu, úvěru od Evropské investiční banky a výnosů z privatizace.Přes 1,4 miliardy korun bylo odinvestorů a z jiných zdrojů.,,Podle původních odhadů měl podíl vlastních prostředků tvořit přibližně pět procent z celkových nákladů. Ve skutečnosti byl ale dvojnásobný, díky čemuž jsme mohli vybudovatvíce protipovodňových opatření," uvedl Marian Jurečka.

Mezi velké investiční akcepatří napříkladdvoukilometrová ochranná hráz, která spolu s mobilními stěnami a opravenými nábřežními zdmi chrání Terezín před velkou vodou.Akce dokončená v roce 2013 stála 140 milionů korun. Za téměř 300 milionůbyla v Olomoucizvýšena kapacita koryta řeky Moravy.

Jednou z největších staveb byla protipovodňová ochrana Mělníka, která stála celkem544 milionů korun. Jde o soubor tří samostatných částí ochrany před stoletou vodou, který se skládá ze zemních hrází v kombinaci se stabilními protipovodňovými stěnami a mobilním hrazením.Úpravy za 125 milionů korun se v rámci opatření před extrémními povodněmi dočkala i Těrlická přehrada. Ještě o 50 milionů více stála protipovodňová ochrana Veselí nad Lužnicí, kterou tvoří kombinace zemních hrází a železobetonových zdí, doplněná podzemní těsnící stěnou.

Na územích, kde vznikla nová protipovodňová opatření, se výrazně zvýšila ochrana životů i majetku. Průměrné roční škody se v těchto lokalitách snížily o 77 %.

Veřejnost si všechny projekty může prohlédnout na internetu. Ministerstvo zemědělství totiž na svých webových stránkách připravilo speciální aplikaci, která představuje všechny realizované stavební akce v rámci Programu. Aplikaci najdete na webu Ministerstva (www.eagri.cz) v sekci Voda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů