Pátek, 29. března 2024

Na opatření proti povodním i využití srážkové vody půjde1,65 mld

 Na opatření proti povodním i využití srážkové vody půjde1,65 mld

Na vylepšení vodních toků a jejich koryt, hospodaření se srážkovými vodami, přirozené rozlivy a další protipovodňová opatření půjde z evropských dotací celkem 1,65 miliard korun. Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí dnes vyhlásilo dvě výzvy. O peníze mohou žádat podnikatelé, správci toků, obce i kraje. ČTK o tom dnes informovala mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Fond bude žádosti přijímat od 1. března do 31. května.

"Více než miliardu korun získají projekty zaměřené na 'zprůtočnění' nebo zvýšení retenčních možností koryt vodních toků a přilehlých niv," uvedl v tiskové zprávě ministr životního prostředí Richard Brabec.

První výzva, která čítá 1,3 miliardy korun a má pomoci tuzemskému vodnímu hospodářství, podpoří vodohospodářské projekty. Z toho sto milionů zamíří na sanace svahových nestabilit, které ohrožují majetek i bezpečnost. Žádosti mohou podávat hlavně správci toků, ale i podnikatelé, pokud fondu předloží projekty na vybudování nebo rekonstrukce bezpečnostních přelivů vodních nádrží.

K projektům, které také mají šanci získat dotaci, patří podle Brabce i například akce na zlepšení přirozených rozlivů nebo hospodaření se srážkovými vodami v zastavěných částech obcí. To vše je rovněž součástí opatření i v boji proti suchu, připomněl. Na tyto akce vyčlenilo MŽP v Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 celkem osm miliard korun.

Druhá výzva se týká projektů na zpracování studií odtokových poměrů, včetně návrhů možných protipovodňových opatření v oblastech, kde povodně hrozí. Maximální celková dotace bude 350 milionů korun.

Podle ředitele státního fondu Petra Valdmana mohou dotaci získat například projekty na budování varovných lokálních předpovědních a výstražných systémů. "Maximální výše podpory přitom v tomto případě činí 70 procent z celkových způsobilých výdajů," uvedl.

Dlouhotrvající sucho a horko loni způsobovalo komplikace po celé zemi, pro ČR to byl společně s rokem předchozím nejteplejší rok za posledních 240 let. Silně podprůměrné bylo i množství srážek. Vědci očekávají, že podobně teplých a suchých let bude přibývat. Také ministerstvo zemědělství hodlá od letošního roku spustit dotační program na udržení vody v krajině. Poskytne podporu na výstavbu, obnovu nebo odbahnění rybníků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů