Čtvrtek, 28. března 2024

Modrá úsporám a Yetti aneb vznikají zaručené informace

Minulý týden se konal stavební veletrh v Brně a nejčastějším tématem návštěvníků našeho stánku byla ,,Modrá úsporám".

Modrá úsporám a Yetti aneb vznikají zaručené informace

Všichni o projektu "Modrá úsporám" slyšeli a ptali se, co my na to. Majíce jen kusé zprávy typu Yetti o tom, že se něco chystá - aneb všichni o něm mluví, ale nikdo ho neviděl - jsme se vydali shánět bližší informace, abychom mohli uspokojit naše zákazníky. Naštěstí vedle našeho informačního stánku mělo informační stánek MŽP a tak jsme šli na radu přímo ke kovářovi - osazenstvo však jen záporně kroutilo hlavami a doporučilo nám zajít na seminář o Národním programu Životní prostředí, pod nějž bude program ,,Modrá úsporám" spadat.

A máme jasno...

Na semináři bylo řečeno, že MŽP podpoří hospodárnější využití srážkových vod v intravilánech, ale i extravilánech v nově připravovaném programu ,,Modrá úsporám", a že prvním krokem je program Chytrá obec určená pro obce a části obcí do 500 EO. Určitě zajímavý projekt např. pro využití NASS, které jako firma podporujeme také. No a podle úspěchu tohoto programu se pak rozhodne co dál, co bude podpořeno (srážkové vody, šedé vody, moč, decentrál), a zda budou součástí podpory i soukromé osoby atd. Takže zahájení nejdříve někdy koncem roku 2017, realizace nejspíše až v roce 2018... uvidíme.

Jak informace vznikla?

To nás zajímalo i nadále, a tak jsme dál pátrali po jejím původu - a nakonec jsme měli jsme štěstí. Pochází od nejvyššího konkurenčního ,,kováře", z Ministerstva zemědělství - v pořadu Hyde Park na ČT24 dne 27. 10. 2015 ministr zemědělství Marian Jurečka uvedl (přibližně 48 minuta), že MŽP připravuje podobný program jako jsou kotlíkové dotace, avšak k problematice lepšího nakládání a hospodaření s vodou v domácnostech... No a protože je to zajímavá informace pro novináře a informace o tom, že se bude něco rozdávat, zvyšuje čtenost novin, okamžitě došlo k jejímu zhmotnění a šíření. V podstatě si ten programový titul dopředu napsala sama veřejnost, jen ministerští na životním prostředí o tom ještě neví, nebo ví, ale zatím ani nemohou naznačovat.

Ing. Karel Plotěný
ASIO, spol. s r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů