Úterý, 19. března 2024

Skoro 1 miliarda korun na důležité vodohospodářské projekty i zajištění nestabilních svahů

Ministerstvo životního prostředí schválilo dotace pro další úspěšné projekty ze čtyř výzev Operačního programu Životní prostředí.

Skoro 1 miliarda korun na důležité vodohospodářské projekty i zajištění nestabilních svahů

Peníze půjdou na dvě stovky projektů, především na ochranu proti povodním, které kvůli klimatické změně představují každoroční hrozbu pro Českou republiku. Dotaci získaly rovněž projekty na sanaci či zajištění svahových nestabilit. Úspěšní žadatelé si mezi sebe rozdělí téměř jednu miliardu korun.

MŽP schválilo celkem na dvě stovky projektů z Operačního programu Životní prostředí. Ve všech případech šlo o vodohospodářské projekty související s ochranou před povodněmi nebo před suchem [1].

,,Tyto projekty jsou v tuto chvíli prioritní, protože dopady klimatické změny v posledních letech jsou stále výraznější. Projevují se extrémními výkyvy, konkrétně střídáním období dlouhodobého sucha a pak náhlých povodní či přívalových dešťů, které ohrožují lidská obydlí i životy. Proto posíláme do protipovodňové ochrany či přírodě blízkých opatření na optimalizaci vodního režimu v krajině z Operačního programu Životní prostředí miliardy korun. A právě projekty zaměřené na vodní problematiku hrají v našem komplexním přístupu k řešení dopadů klimatické změny stěžejní roli," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ochrana proti povodním a zlepšení odtokových či retenčních poměrů

,,Z balíku schválených projektů jsme dotací podpořili 23 projektových námětů, které řeší protipovodňovou ochranu, lepší hospodaření se srážkovými vodami nebo například na sanaci svahových nestabilit. Zde si příjemci dotace rozdělí bezmála půl miliardy korun z evropských fondů," dodává ministr Brabec. S finanční spoluúčastí žadatelů se výše celkové investice do této oblasti přiblíží bezmála 572 milionům korun.

Dotaci získají rovněž projekty zaměřené na zprůtočnění a zvýšení retenčního potenciálu koryt vodních toků a přilehlých niv, hospodaření se srážkovými vodami v intravilánu nebo obnovení, výstavbu a rekonstrukce, případně modernizace vodních děl sloužících k ochraně před povodněmi. Zájemci o dotaci mohli podávat žádosti i na projekty, které zajistí stabilizaci a svahových nestabilit ohrožujících zdraví, majetek a bezpečnost evidovaných v Registru svahových nestabilit [2].

Další více než půl miliardy korun poputuje na 173 projektů zaměřených na analyzování odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření nebo na budování a rozšíření varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální úrovni a také na vybudování digitálních povodňových plánů.

Vodovody, kanalizace a čističky

Finanční podpora poputuje také čtyřem projektům z 21. výzvy a 22. výzvy Operačního programu Životní prostředí. Jedná se o dostavbu vodovodu Srbín v obci Mukařov, odkanalizování obce Rostěnice-Zvonovice, odkanalizování lokality Šlog a Základní školy v Dětmarovicích a výstavby čistírny odpadních vod Sluštice.

OPŽP 2014-2020: Skoro tři stovky schválených projektů na snižování rizika povodní za 1,3 mld. Kč

V současném Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 MŽP spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlásily již 5 výzev zaměřených na snižování rizika povodní. Fond v nich obdržel 394 žádostí s požadavkem dotace z EU přes 1,8 miliardy korun. Z toho schváleno již bylo 283 projektů s dotací ve výši přes 1,3 miliardy korun.

Ředitel Státního fondu Životního prostředí ČR Petr Valdman pak apeluje na žadatele, aby s realizací projektů začali co nejdříve: ,,Rychle administrované žádosti o dotace i následná rychlá realizace projektů je cílem Fondu a měla by být i cílem žadatelů. Je v našem společném zájmu eliminovat jakákoli zbytečná zdržení při realizaci těchto důležitých projektů. Čím dříve budou zrealizované a začnou plnit svou funkci, tím větších přínosů může být dosaženo. Povodně mohou udeřit prakticky kdykoli, a proto je potřeba jednat rychle," vysvětluje ředitel Valdman.

Poznámky:

[1] Seznam schválených projektů: http://www.opzp.cz/dokumenty/download/357-8-20160916_Seznam%20projekt%C5%AF_podpis.pdf

[2] Registr svahových nestabilit spravuje Česká geologická služba. Registr je zpřístupněn formou mapové aplikace ,,Registr svahových nestabilit ČGS": mapy.geology.cz a jednotlivé záznamy jsou přístupné též skrze vyhledávání v databázi svahových nestabilit České geologické služby: www.geology.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů