Úterý, 19. března 2024

Jedna a čtvrt miliardy korun z OPŽP na prevenci proti povodním i suchu. Příjem žádostí startuje 1. listopadu

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlašují dvě nové výzvy v Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 zaměřené na protipovodňové projekty a efektivnější hospodaření se srážkovou vodou.

Jedna a čtvrt miliardy korun z OPŽP na prevenci proti povodním i suchu. Příjem žádostí startuje 1. listopadu

Zájemci o dotaci si mezi sebou rozdělí celkem 1,25 miliardy korun. Příjem žádostí startuje 1. listopadu a poběží až do 5. ledna příštího roku.

,,Sucho a povodně, to jdou dva extrémní projevy klimatické změny, se kterými se budeme zřejmě setkávat čím dál častěji. Je proto potřeba se na oba jevy důsledně připravit. Letos už jsme schválili na protipovodňová opatření, zlepšení retenčních schopností krajiny a odtokových poměrů takřka 300 projektů za 1,3 mld. Kč. Velký důraz klademe také na projekty zaměřené na obnovu, výstavbu, rekonstrukci nebo modernizaci vodních děl sloužících k protipovodňové ochraně. Jedná se o suché nádrže, retenční nádrže a poldry a výstavbu nebo rekonstrukci bezpečnostních přelivů. Neméně důležitá je také podpora efektivního hospodaření se srážkovými vodami v intravilánu obcí a jejich další využití. Obě oblasti se vzájemně doplňují a jsou jedním z nejúčinnějších způsobů jak protipovodňové ochrany, tak i prevencí proti suchu v budoucích letech," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

OPŽP 2014-2020: Skoro tři stovky schválených projektů na snižování rizika povodní za 1,3 mld. Kč

V současném Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 MŽP spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlásily již 5 výzev zaměřených na snižování rizika povodní. Fond v nich obdržel 394 žádostí s požadavkem dotace z EU přes 1,8 miliardy korun. Z toho schváleno již bylo 283 projektů s dotací ve výši přes 1,3 miliardy korun.

45. výzva - ochrana proti povodním a zlepšení odtokových či retenčních poměrů

V nově otevřených výzvách mohou dotaci získat projekty, které pomohou eliminovat riziko povodní nebo podpoří například i lepší využívání srážkové vody ve městech a obcích. Mezi podporované typy opatření spadají plošná povrchová a podpovrchová retenční a vsakovací zařízení. Žádat o finanční podporu mohou stejně jako v 47. výzvě správci toků, veřejný sektor, organizační složky státu a jimi zřízené příspěvkové organizace, ale i fyzické osoby podnikající u projektů budování nebo rekonstrukce bezpečnostních přelivů u vodních nádrží [1].

Finanční prostředky v celkovém objemu 1,1 miliardy korun je možné v této výzvě čerpat konkrétně na zprůtočnění nebo zvýšení retenčních schopností koryt vodních toků a přilehlých niv. K dalším podporovaným projektům patří opatření, která přispějí ke zlepšení přirozených rozlivů do nivních ploch.

47. výzva - protipovodňové varovné systémy

Tato výzva nabízí zejména obcím a městům dotace v celkovém objemu 150 milionů korun na budování a rozšíření varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů zahrnujících například místní rozhlas a varovné sirény, které umožní včas upozornit na hrozící povodně a ochránit tak majetek a lidské životy. Podpořeny budou i projekty na tvorbu digitálních povodňových plánů [2].

,,Varovné systémy mohou obce a města realizovat až tehdy, pokud mají vypracovaný či aktualizovaný digitální povodňový plán. Celý systém pak funguje tak, že díky výstražnému systému obdrží starosta obce varovnou zprávu o překročení limitní hodnoty srážky či vzestupu hladiny a díky povodňovému plánu vyhodnotí nastalou situaci. Varovným systémem, tedy rozhlasem, sirénou atp. pak varuje obyvatele na ohroženém území a podá zásadní informace. Jedná se o jednoduchý popis, ale při realizaci jsou členové povodňového orgánu důkladně proškoleni, aby dokázali informace správně vyhodnocovat, rychle pracovat s povodňovým plánem a včas podat klíčové informace v případném hlášení," doplňuje ministr Richard Brabec.

,,V obou nově otevřených výzvách činí výše dotace 85 procent z celkových způsobilých výdajů u všech podporovaných aktivit s výjimkou projektů zaměřených na budování varovných systémů, u kterých je dotace 70procentní," upřesňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Žádosti o dotace bude Státní fond životního prostředí ČR přijímat od 1. listopadu do 5. ledna 2017, a to elektronicky prostřednictvím formuláře, který je k dispozici spolu s dalšími dokumenty k oběma výzvám na webových stránkách programu. Nejzazší datum pro ukončení realizace všech podpořených projektů je 31. prosinec 2023.

Dokumenty k 45. výzvě: www.opzp.cz

Dokumenty k 47. výzvě: www.opzp.cz

Poznámky:

[1] Žádosti o podporu mohou konkrétně podávat: kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, organizační složky státu, státní podniky, státní organizace, veřejné výzkumné instituce, městské části hl. města Prahy, příspěvkové organizace, vysoké školy a školská zařízení, nestátní neziskové organizace - obecně prospěšné společnosti, nadace, nadační fondy, ústavy, spolky (kromě opatření výstavby ochranných nádrží), církve a náboženské společnosti a jejich svazy, fyzické osoby podnikající (pouze pro aktivitu 1.3.3 kromě opatření výstavby ochranných nádrží).

[2] Na obdobná opatření se soustředila již 4., 35. a 37. výzva Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, v nichž bylo schváleno 252 projektů s dotací z evropských fondů ve výši 634 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů