Úterý, 19. března 2024

Povodí Odry připravuje stavbu ochranné hráze v Bohumíně-Pudlově

Povodí Odry připravuje stavbu ochranné hráze v Bohumíně-Pudlově

Státní podnik Povodí Odry připravuje protipovodňové opatření, které ochrání zastavěnou část města Bohumín, konkrétně místní části Vrbici, Pudlov a Starý Bohumín. Ochranná hráz na tocích Odra a Orlovská Stružka by měla místní chránit před stoletou vodou. S výstavbou by se mělo začít v září 2018 a hotova by měla být v roce 2020. Předpokládané náklady na stavbu jsou 292 mil. Kč bez DPH.

,,Navrhované protipovodňové opatření by mělo chránit obyvatele Bohumína před zaplavením při povodni do výše průtoku Q100 odpovídající 1555 m3/s v řece Odře s bezpečnostním převýšením 0,5 m, včetně návrhu řešení odtokových poměrů v ochráněném území. Konkrétně se jedná o katastrální území Vrbice nad Odrou, Pudlov a Starý Bohumín. Zájmové území je vymezeno korytem Orlovské Stružky (pravostranným přítokem Odry), železniční tratí Bohumín - Přerov na jihu, korytem Odry na západě, železniční tratí Bohumín - Chalupki na východě a dálnicí D1 na severu," vysvětluje Pavla Holečková z investičního odboru státního podniku Povodí Odry s tím, že nejdůležitějšími stavebními objekty jsou protipovodňová ochranná hráz v délce 2,8 km, protipovodňová ochranná zeď v délce 200 m, rekonstrukce mostních objektů a přeložky inženýrských sítí. ,,Letos jsme zahájili majetkoprávní vypořádání s majiteli dotčených pozemků a k současnému okamžiku je vykoupena převážná většina potřebných pozemků v celkové hodnotě zhruba 20 mil. Kč. Na úhradě této částky se kromě investora, kterým je státní podnik Povodí Odry, letos podílel formou investiční dotace Moravskoslezský kraj částkou 4 mil. Kč a město Bohumín rovněž částkou 4 mil. Kč. K dokončení majetkoprávní přípravy stavby zbývá v příštím roce vykoupit majetek v hodnotě zhruba 2 mil. Kč. V současné době podnik požádal o vydání územního rozhodnutí," upřesňuje obchodní ředitel státního podniku Povodí Odry Čestmír Vlček.

Zahájení výstavby je plánováno na září 2018. Hlavní stavební práce by měly být realizovány během tří stavebních sezon, a to v letech 2018 až 2020. Předpokládaným datem ukončení výstavby je srpen 2020. Vše ale bude záviset na majetkoprávním jednání s vlastníky dotčených pozemků a na finančním zajištění stavby. Náklady na realizaci stavby byly vyčísleny na 292 mil. Kč bez DPH.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů