Úterý, 19. března 2024

Frýdlant se zbaví vody, která při silném dešti zaplavuje centrum

Frýdlant se zbaví vody, která při silném dešti zaplavuje centrum

Záplavám, které při každém přívalovém dešti postihují centrum Frýdlantu, by měl být do podzimu konec. Frýdlantská vodárenská společnost (FVS) připravuje rekonstrukci kanalizace v Raisově ulici od mostu až k ulici Míru, vybudovat tam chce odlehčovací komoru a odlehčovací stoku. Přebytečná voda, kterou kanalizace nepobere, by pak měla být odváděna přímo do nedaleké Smědé. Na projekt za zhruba deset milionů korun půjčí firmě frýdlantská radnice. Novináře o tom dnes informoval starosta Dan Ramzer (ODS).

Záplava z kanalizace postihuje oblast ulic Míru a Raisovy opakovaně zhruba dvakrát do roka. "Kanalizace je na některých místech, především v Raisově ulici, ve špatném stavu a situaci nepřispívá ani fakt, že na území města je stále větší množství zpevněných ploch, po kterých voda do této lokality stéká. V případě prudkých přívalových dešťů se pak opakovaně potýkáme se vzdouvající kanalizací, kdy nám voda zespodu vyráží kanálové poklopy a zaplavuje ulice," popsal problém starosta.

Odlehčovací komora a stoka do Smědé by měla problém pomoci řešit. "Práce jsou rozděleny do dvou fází. V jedné dojde k rekonstrukci jednotné i dešťové kanalizace a také vodovodu a následné rekonstrukci ulice Raisovy od mostu přes potok Řasnici až ke křižovatce s ulicí Míru... Budou propojeny i vodovody dvou tlakových pásem v Raisově ulici. Ve druhé fázi dojde na samotné vybudování odlehčovací komory a stoky na křižovatce ulic Mezibranská a Míru," doplnil ředitel FVS Petr Olyšar.

Práce začnou po skončení Valdštejnských slavností, na konci května. "Vyžádají si totiž úplnou uzavírku v části ulice Raisova a křižovatky ulic Mezibranská a Míru. Předpokládáme, že hotovo bude nejpozději v říjnu letošního roku," dodal Ramzer. Na uskutečnění projektu půjčí město FVS zhruba sedm milionů korun. Jde o peníze, které radnice původně vodárenské společnosti půjčila na rekonstrukci kanalizací a vodovodů v Lužické ulici a V Úvoze. Projekty ale byly levnější, a tak radnice umožnila ušetřené peníze použít na další projekt. Zbytek nákladů zaplatí FVS ze svého.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů