Úterý, 19. března 2024

Živelné pohromy, černé skládky a průběžná evidence odpadů

Víte, jak zaznamenat údaje do průběžné evidence odpadů v případech sanací černých skládek, kontaminovaných zemin nebo vzniku/zániku odpadů vlivem živelných pohrom a havárií?

Živelné pohromy, černé skládky a průběžná evidence odpadů

Naše země v posledních desetiletích prodělala řadu živelných pohrom a lokálních havárií. V ČR jsou to především povodně a požáry. Člověk se k přírodě moc šetrně nechová a tak nám tímto způsobem dává najevo, že větru a dešti poručit nelze. Jedním z příkladů bezohledného chování lidského působení na přírodu jsou i černé skládky. Nicméně tento článek nebude pojednávat o ekologické osvětě, ale především o jedné z činností spojených s následky výše uvedených problémů.

Kód nakládání AN60 - Vznik ze živelných pohrom, ze starých zátěží, z černých skládek

Při povodních nebo při sanaci černých skládek vznikají odpady. Tyto odpady nemají původce ve smyslu příslušných definic zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. Přesto se musí zaevidovat, protože se následně využívají nebo odstraňují v zařízeních k tomu určených. Takový vznik se do průběžné evidence odpadů zaznamenává pod speciálním kódem nakládání AN60. Pro výpočet celkové produkce odpadů v ČR se samozřejmě množství uvedené u tohoto kódu nakládání započítává, ale důležité je, že v evidenci lze takovou produkci odlišit. Toho lze využít např. při sledování trendů vývoje produkce při meziročním porovnávání atp. Množství u takového kódu představuje výkyv nebo nepředvídatelnou situaci, to znamená, že jej nelze plánovat.

Kód nakládání xN63 - Zánik odpadů vlivem živelných pohrom

Další otázkou je, jak evidovat množství odpadů, které vlivem živelné pohromy zaniklo. Ani na to naše legislativa nezapomněla. Ve vyhlášce č. 383/2001 Sb. o podrobnostech nakládání s odpady je ve vysvětlivkách přílohy č. 20 uvedeno, že pro tyto účely se používá kód nakládání AN63, BN63 nebo CN63. Konkrétní kód musí být zvolen podle původu. Vzniklý odpad, který např. vlivem povodní uplaval, se eviduje pomocí kódu nakládání AN63. Množství převzatého odpadu od jiného původce, oprávněné osoby či z jiné provozovny, které např. vlivem požáru shořelo, se eviduje pomocí kódu BN63. Kód CN63 se použije v případě, že se jedná o odpad vzniklý v předchozích letech, uvedený v aktuální evidenci pod kódem nakládání C00 a vlivem povodně či požáru zanikl. V žádném případě není možné, aby se pro odpad zaniklý např. požárem, použil kód nakládání D10 - spalování na pevnině!

Doporučení - poznámka v hlášení

Pokud v průběžné evidenci odpadů a následně i v Ročním hlášení o produkci a nakládání s odpady uvedete některý z kódů nakládání AN60, AN63, BN63, CN63, pak doporučujeme, abyste na list č. 1 do kolonky s poznámku uvedli stručný důvod použití takového kódu, aby bylo z hlášení zřejmé, že se nejedná o překlep. Mnohdy stačí text: Odpad zanikl při požáru. Šetřeno policií ČR.

  • Pokud řešíte podobné nebo jiné problémy s evidencí odpadů, rádi Vám pomůžeme. Poskytujeme služby v oblasti poradenství životního prostředí. Více informací zde: https://www.inisoft.cz/poradenstvi.
  • Připravili jsme pro Vás sérii odborných školení, na kterých jsme připraveni Vaše dotazy zodpovědět https://www.inisoft.cz/skoleni.
  • V případě zájmu Vám vytvoříme školení na míru a to podle námi provedeného auditu ve Vaší společnosti, nebo na základě specifikovaných požadavků.

Petr Grusman
jednatel společnosti INISOFT s.r.o.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů