Čtvrtek, 28. března 2024

Pražské služby loni zvýšily zisk o 16 procent, vzrostly i výnosy

Pražské služby loni zvýšily zisk o 16 procent, vzrostly i výnosy

Pražské služby (PSAS) loni meziročně zvýšily čistý zisk o 16,3 procenta na 106,2 milionu korun, což je nejlepší výsledek od vzniku společnosti. Celkové výnosy vzrostly o 5,8 procenta na 2,73 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila na svém webu. PSAS je ze 77 procent vlastněná hlavním městem, zhruba pětinu akcií vlastní firma AVE.

"Naše společnost dosáhla svého nejlepšího hospodářského výsledku za celou svou existenci a také získala pro nás zcela klíčovou zakázku. Jedná se o zajištění komplexního systému nakládání s komunálním odpadem na území hlavního města Prahy v období 2016 - 2025, o kterou jsme museli bojovat ve velké konkurenci nadnárodních korporací," uvedl ve zprávě generální ředitel společnosti Patrik Roman.
Do hospodářského výsledku se podle něj příznivě promítl vývoj cen na trhu s pohonnými hmotami a vývoj cen v oblasti výkupu druhotných surovin, konkrétně papíru. "Pozitivní byly také horší zimní klimatické podmínky v roce 2016 ve srovnání s rokem 2015. Vytvořily předpoklad pro získání meziročně vyšších výnosů za zimní údržbu komunikací," píše se ve zprávě.
Ze zprávy dál plyne, že společnost loni nejvíce investovala do komunální techniky, tedy například vozů, a to 206,6 milionu korun. Do technologie malešické spalovny PSAS investovala 81 milionů korun. "Veškeré investice byly pořízeny z vlastních zdrojů nebo prostřednictvím leasingu," stojí dále ve zprávě.
Společnost PSAS měla na konci loňského roku 1585 zaměstnanců. Řidičů bylo 389, popelářů 280 a metařů 198.
Magistrát v minulosti několikrát bez výběrového řízení prodloužil miliardové smlouvy právě s Pražskými službami. Praha několik let usilovala o akvizici firmy, aby mohla prostřednictvím vlastní společnosti sama zajišťovat svoz odpadu. Menšinový podíl v Pražských službách ale v roce 2014 získala firma AVE CZ, která patří do skupiny firem Daniela Křetínského.
Čistý zisk Pražských služeb (v milionech korun)
Rok Čistý zisk
2011 82,6
2012 51,7
2013 66,8
2014 76,9
2015 91,3
2016 106,2
Zdroj: Pražské služby
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů