Čtvrtek, 28. března 2024

Počet certifikovaných budov v ČR loni vzrostl o třetinu na 147

Počet certifikovaných budov v ČR loni vzrostl o třetinu na 147
Počet certifikovaných budov v Česku se loni meziročně zvýšil o třetinu na 147. Na konci prvního čtvrtletí letošního roku jich bylo 152. Na tiskové konferenci to dnes uvedl výkonný ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub. Certifikace znamená audit budovy a je důkazem její kvality. Mezi kritéria pro udělení certifikátu patří spotřeba energií, spotřeba a užívání vody, kvalita materiálů či napojení budovy na MHD.
Loňský rok byl s 37 certifikovanými budovami rekordní. Dosud nejvíce jich přibylo v roce 2012, a to 30. "Započítávají se pouze nově postavené budovy. Těch, které jsou certifikovány dodatečně, je několik dalších desítek," doplnila výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda.
Nejčastěji se podle ní certifikují administrativní budovy v Praze, loni to byly například AFI Karlín Business Centre, BLOX, Florenc Office Centre, City Tower, Aviatica nebo Corso Court. "Máme ale radost, že se postupně certifikují budovy i v regionech. Loni to byly například Forum Nová Karolina v Ostravě, CTPark Brno, OC Nisa v Liberci nebo OC Haná v Olomouci," dodal Kalvoda.
První certifikovanou budovou v ČR byla v roce 2009 centrála ČSOB v Praze - Radlicích. Byla zároveň první v regionu střední a východní Evropy. "Ještě v roce 2011 těch budov bylo jen deset, od té doby jejich počet začal strmě růst," řekl předseda představenstva České rady pro šetrné budovy Leoš Vrzalík.
Jedním ze systémů pro certifikaci je tzv. LEED. V něm se hodnotí osm kategorií, největší důraz je kladen na spotřebu energie a vody. Větší počet bodů získá budova, která používá energii z obnovitelných zdrojů, nejvíce v případě, pokud si ji vyrábí sama. U vody se hodnotí jak vnitřní spotřeba při mytí nebo splachování, tak vnější jako například zalévání.
Důležitá je také poloha, blízkost MHD, zda se tam dají zaparkovat kola, nebo zda je tam dobíječka pro elektromobily. Dál se posuzuje kvalita prostředí, například zda jsou koberce z přírodních nebo syntetických materiálů. Hodnotí se též výměna vzduchu a přístup k dennímu světlu. Co se týká stavebních materiálů, upřednostňovány jsou ty obnovitelné, jako je dřevo. Nejméně žádoucí jsou beton nebo sklo.
Mezi budovami, které certifikát obdržely, převládají kanceláře se zhruba třípětinovým podílem plochy. Následují maloobchodní řetězce a skladové a logistické haly.
Podle Vrzalíka už většina firem, zejména nadnárodních, vyžaduje, aby budova, ve které chtějí mít svoje kanceláře, byla certifikovaná. "Tím je to obchodně zajímavé i pro developery," uvedl.
V podílu certifikovaných budov na jejich celkovém počtu je Česko ve střední a východní Evropě lídrem. V Evropě jsou na tom nejlépe Velká Británie a Německo, dodal Vrzalík.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů