Pátek, 29. března 2024

Informace o hydrometeorologické situaci v pondělí 9. 8. 2010 v 15:00 hod.

Informace o hydrometeorologické situaci v pondělí 9. 8. 2010 v 15:00 hod.

Meteorologická situace:

Během noci a rána spadlo na území ČR převážně do 5 mmn srážek. Největší množství do 15 mm spadlo v oblasti Orlických hor, Krkonoš a Jizerských hor. Během dnešního dne dle předpovědí by měly spadnout srážkové úhrny do 5 mm, vyšší až do 15 mm by se opět mohly vyskytnout v horských oblastech na severu a severovýchodě území České republiky.

Hydrologická situace:

Aktuálně se na území ČR vyskytují čtyři 3. SPA a dvanáct 2. SPA.

V současné době je již na mírném vzestupu pouze Želivka v profilu Soutice. Ostatní toky zasažené povodněmi již vykazují místy i výrazné poklesy hladin. Výrazné poklesy jsou i na horním toku Dyje v Podhradí n. D., kde hladina klesla na 1. SPA a i nadále zde pokračuje poměrně rychlý pokles. Také dolní tok Nežárky vykazuje pozvolný pokles, ale stále na úrovni 3. SPA. Poklesy jsou patrné i na dolním toku Lužnice v profilu Bechyně, kde hladina mírně poklesla na hranici 3. SPA. Zasaženy zůstávají především dolní úseky toku Ploučnice a Lužnice.

V současné době je po kulminaci horní tok Lužnice i většina jejích přítoků s výjimkou dolního toku Nežárky. Na Nežárce kulminoval pouze její horní a střední úsek toku. Po hlavní kulminaci je většina toků v povodí Vltavy a Otavy. V Benešově n./Pl. byla dosažena kulminace v hodnotě zhruba 180 m3/s (cca Q50 - dle aktuálních údajů ze studie záplavových území Ploučnice). Na ostatním území povodí Ohře mají toky klesající tendenci hladin.

Na horním povodí Sázavy byl patrný pokles již ve včerejších dopoledních hodinách, tento pokles se postupně promítal až po soutok se Želivkou.

Ke kulminaci se blíží i vodní stav v Ústí nad Labem. Prognóza dalšího vývoje situace na tocích podle hydrometeorologické předpovědi je příznivá.

Povodí Vltavy

3. SPA

Nežárka Hamr klesá

Lužnice Bechyně klesá

2. SPA

Želivka Soutice stoupá

Sázava Kácov klesá

Sázava Nespeky klesá

Lužnice Pilař klesá

Lužnice Kazdovna vzestup

Lužnice Klenovice klesá

Povodí Ohře

3. SPA

Ploučnice Benešov nad Pl. klesá

Ploučnice Česká Lípa klesá

2. SPA

Ploučnice Mimoň klesá

Ploučnice Stráž p/R. klesá

Povodí Labe

Labe Ústí n./L. beze změny

Labe Děčín beze změny

Povodí Moravy

2. SPA

Dyje Nové Mlýny plochá kulminace

Dyje Ladná klesá

Povodí Odry - bez SPA

Předpokládaný vývoj a stav:

Vzhledem k vývoji meteorologické situace se očekávají i nadále převážně poklesy vodních hladin v povodích zasažených povodněmi, v oblastech znovu zasažených srážkami pak rozkolísané stavy, při pomalejším poklesu. Hladina na dolním toku Ploučnice v Benešově n. Pl. v současné době již kulminovala a bude i nadále oscilovat přibližně okolo této hodnoty. Na dolním toku Labe v profilu Děčín se očekává v důsledku dotoku dosažení až 3. SPA. S okamžitou platností byla zrušena výstraha č. 2010/63 na povodňové ohrožení, pohotovost a bdělost ve vyjmenovaných krajích.

Na vodním díle Švihov se v současnosti k transformaci povodňových průtoků využívá retenčního prostoru a voda je převáděna nehrazeným přelivem. Odtok je tedy vyšší než v předchozích dnech, což způsobuje na toku Sázavy pod soutokem zpomalení poklesového trendu. Stupně povodňové aktivity na přítocích Želivky trvají, na všech je však patrný pokles. Dnes bude odtok z VD Vrané regulován tak, aby průtok v Praze nepřesáhl 800 m3/s.

V povodí Labe objem vody zachycený v ochranných prostorech nádrží je postupně vypouštěn a na nádržích nastává normální režim manipulací. Od včerejšího dne zůstává zastaven plavební provoz na Labi v úseku Mělník - Střekov. Dnes v 8 hodin byl dosažen i stav 540 cm na vodočtu v Ústí nad Labem pro zastavení plavby v úseku Střekov - Hřensko.

Závěr:

Vzhledem k nízké srážkové činnosti je většina zasažených horních úseků toků po kulminaci a Labe by mělo kulminovat na dolním toku dnes. Zatím trvá riziko v povodí Nežárky a Lužnice, zejména na dolním toku. Celková situace na tocích se dále zklidňuje, probíhají intenzivní zabezpečovací práce a práce na likvidaci a odstranění povodňových škod.

Jarmila Krebsová, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů