Pátek, 29. března 2024

Inspekce nezjistila větší úniky škodlivých látek při povodních

Inspekce nezjistila větší úniky škodlivých látek při povodních

Při červnových povodních se neobjevily žádné větší úniky škodlivých látek do vody či vzduchu. Vyplývá to z kontrol České inspekce životního prostředí, která v oblastech zasažených velkou vodou prověřila stovky firem a čističek i desítky skládek a vodních nádrží. ČTK to dnes oznámila mluvčí inspekce Simona Cigánková. Letošní povodně tak podle ní dopadly v tomto směru mnohem lépe než záplavy z let 1997 a 2002.

Inspektoři zkontrolovali mimo jiné asi 220 průmyslových provozů či benzínek, 115 čistíren odpadních vod, 47 skládek a 70 vodních děl, od úpraven vody přes rybníky po prameniště. "Povodně v červnu i přes velký rozsah zaplavených území a kritický průběh neměly přímý vliv s katastrofálními důsledky na poškození životního prostředí, zejména závadnými látkami, chemikáliemi či úniky plynů - tak, jak tomu bylo v roce 2002. Nebyly zjištěny významné úniky těchto látek do povrchových vod ani do ovzduší," uvedla Cigánková.

Naproti tomu povodně před 16 a 11 lety způsobily řadu ekologických havárií. V roce 1997 třeba velká voda vyplavila velké množství skladů s ropnými látkami. O pět let později zase kvůli záplavám unikly z chemičky Spolana v Neratovicích na Mělnicku kromě kyseliny sírové a mazutu a také desítky tun chloru, který pak poničil okolní porosty. Letos ale byly podle inspekce samosprávy měst a obcí, další úřady i firmy lépe připraveny.

"V naprosté většině postupovaly plně v souladu se schválenými povodňovými plány, a byly tak schopny minimalizovat škody na majetku i případné hrozící škody na životním prostředí," sdělila mluvčí. Rovněž samotná inspekce snad podle ní přispěla k menším ekologickým škodám. "V rámci pravidelných kontrol významných provozů je kladen důraz na zabezpečení, aby nedocházelo k únikům skladovaných látek," uvedla. Celkový vliv letošních povodní na životní prostředí ovšem bude možné vyhodnotit až po odstranění všech škod, hlavně na vodovodech a kanalizaci, dodala.

Do budoucna by ale mohlo ještě zlepšit možnosti sledování případných úniků nebezpečných látek při povodních to, kdyby měla Česká inspekce životního prostředí zástupce v povodňových komisích a inspektoři byli lépe vybaveni pro práci v terénu. "Vzhledem k nedostatečnému vybavení terénní technikou se inspektoři často nemohli dostat na všechna místa zasažená povodní a ověřit přímo na místě aktuální stav," upozornila Cigánková. Inspekce se proto bude snažit vybavení rozšířit a vylepšit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů