Pátek, 29. března 2024

Příběhy nadšení: 40 let pomoci přírodě a památkám

Příběhy nadšení: 40 let pomoci přírodě a památkám

Hnutí Brontosaurus slaví 40 let a je jednou z nejstarších ekologických organizací v České republice. U příležitosti oslav jsme spustili jedinečný projekt Příběhy nadšení, v rámci kterého jsme shromáždili pestrou mozaiku zajímavých příběhů z historie i současnosti dobrovolnictví.

Jejich autoři jsou nevšední a silné osobnosti, které Vám s radostí dáváme jako tipy pro Vaše články, rozhovory, reportáže, pořady. Krátký popis dvanácti vybraných Příběhů najdete níže. Celá vyprávění i s telefony a e-maily na autory najdete na https://docs.google.com/file/d/0B8FiLGDLVlnnZ2hpcEF2Qy1ZbUk/edit
Dále následují informace o Hnutí Brontosaurus, jeho výročí 40 let a o festivalu Dort pro Brontosaura, plného koncertů, divadel, her a diskusí. Na tuto akci, která se uskuteční 19.-21. září v malebné Telči, zveme Vás i Vaše čtenáře, posluchače a diváky. Více podrobností Vám rád sdělí ředitel ústředí Dalimil Toman na telefonním čísle 605 763 112 nebo na e-mailu dalimil.toman@seznam.cz
V případě Vašeho zájmu Vám rádi poskytneme další informace, kontakty na jiné Brontosaury, archivní i současné fotografie, filmový materiál.
Těšíme se na spolupráci.
Mějte se parádně. Zdraví Vás
Radka Jarušková
Telefon: 777 648 036
E-mail: radka.jaruskova@slunovrat.i! nfo


* Příběhy nadšení
Pestrá mozaika zajímavých příběhů z historie dobrovolnictví. Celá vyprávění i s kontakty na autory najdete na https://docs.google.com/file/d/0B8FiLGDLVlnnZ2hpcEF2Qy1ZbUk/edit

Jiří Jiránek
Stál u kolébky Brontosaura.

Jiří Dražil (přezdívka George)
Už více než 30 let opravuje hrad Lukov, který doslova vykřesal z ruin. Jeden tábor v roce 1984 zrušil zásah Státní bezpečnosti, byli třeba absurdně nařčeni z podpory Kukluxklanu.

Jiří Kulich
Popisuje mj., jak v době komunismu organizoval v Praze diskuse o ožehavých tématech. Po revoluci s manželkou rozjeli úspěšné středisko ekologické výchovy a etiky SEVER v Krkonoších.

Roman Haken
Brontosaurus, který se z elektrikáře vypracoval až do výboru v Bruselu.

Zuzana Brzobohatá (přezdívka Zula)
Už 26 let hospodářka dětského oddílu z Tišnova a do června europoslankyně. Vypráví o oddíle a také reflektuje, jak její politickou dráhu ovlivnilo působení v neziskovce.

Soň! a Kappelová (přezdívka Veverka)
Vedoucí tišnovského dětské! ho oddílu, ve kterém vyrostla, naučila se práci s lidmi a našla si i manžela :o).

Pavel Ecler
Na Brontosauřích akcích na hradě v Boskovicích se vyučil kastelánem. Nyní pracuje na zámku Veltrusy.

Hana Chalupská
Zažila skvělý tábor s Brontosaurem, který ji dost ovlivnil, třeba přestala jíst maso. Dnes se věnuje občanskému aktivismu, například za ochranu stromů a čistší vzduch v Brně.

Zdeněk Frélich
Věnuje se ovocným sadům v zaniklé německé osadě Zastávka v Rychlebských horách. Zmiňuje i činnost Brontosaurů na Jesenicku.

Jan Křivonožka
Zachránil louku v Beskydech, na které dnes radostně rostou orchideje. Věnuje se tradičním řemeslům, z fyzika s vysokoškolským diplomem se stal kamnářem.

Blanka Dobešová
Její cesta vedla od akcí s Brontosaurem k založení lesní školky u Brna. A dnes připravuje přírodní hřbitov v Praze.

Kristina Studená
Organizuje Brontosauří zahraniční akce, třeba pomoc v krajanské osadě v Českém Banátě nebo při značení tu! ristických cest na Ukrajině.

Další Příběhy:
http://www.pribehy-nadseni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů