Úterý, 16. dubna 2024

Prožijte biologické dobrodružství s Biozvěstem

Prožijte biologické dobrodružství s Biozvěstem

Už dnes startuje biologický korespondenční seminář Biozvěst. Nebojíte se řešit zapeklité vědecké hlavolamy? A chcete vyrazit do terénu s partou stejných nadšenců, jako jste vy sami? Pak čtěte dál.

Teplý den na počátku června. Mírný vánek hladí svěží porost horské louky. Expedice Biozvěstu přechází hlavní hřeben Javorníků na pomezí Moravy a Slovenska. ,,Kristýno!" ozve se vzrušeně z přední skupiny. Z větší blízkosti již expediční lékařka vidí, že se ostatní členové výpravy shromáždili kolem bezvládného těla.

,,Leží tu už pár hodin," pronese Kristýna a několika zkušenými doteky se ujistí o tom, co jsme všichni tušili. ,,Je mrtvý," konstatuje stroze.

,,Odneste ho na základnu. Provedeme pitvu a zjistíme, co se tu stalo," rozhodne Kristýna. Skupina se vydá na cestu do údolí a na protější hřbet.

Pralesy Javorníků již prostupují dlouhé stíny a v chalupě uprostřed lesů zažíháme petrolejové lampy. V jejich záři bere expediční lékařka do rukou nůžky a švýcarský nůž a otevírá tělo. Ostatní, směstnáni v těsném hloučku okolo, sotva dýchají vzrušením. Kristýna vyjímá obsah břišní dutiny.

,,Hlady nezemřel..." poznamenává, když vypreparuje střeva a žaludek.

Na stole rozřezává ledvinu. ,,Netrápil se, smrt byla rychlá," zjišťuje podle barvy jejího vnitřku. ,,Kde je ale zatraceně druhá ledvina?"

Sklání se níže nad tělem. Náhle vykřikne: ,,Tak to máme! Fragmentace páteře v lumbální oblasti... Dostal pořádnou ránu do zad," dodá a mírně se pousměje.

,,No, rána, spíš jako by tě přejel parní válec," upřesní, když se probojuje do hrudního koše a nalézá další frakturu páteře.

,,Tady máte příčinu smrti - ruptura aorty!" pronese se zadostiučiněním a v rukou zdvíhá zakrvavený beztvarý cár.

To ještě neví, co nalezne v lebeční dutině. ,,Mozek má na kaši... lebku taky."

Pak se vrátí níže. ,,A musím se vám omluvit, je to Ona. Tady vidíte dělohu."

Pitva končí. Pálíme ostatky v kamnech a Kristýna diktuje pitevní protokol:

,,Rejsek obecný, Sorex araneus, samice, odhadované stáří několik měsíců. Nález na hřebeni Javorníků 4. 6. 2014 ve 14:37, ... mnohočetné fraktury páteře a lebky, utržení ledviny... Příčina úmrtí: perforace aorty, destruktivní poranění mozku, přetržení míchy... Předpokládáme smrt v důsledku úrazu, zřejmě přejetí cyklistou... Tělo nebylo vydáno rodině."

Nejen dramatické zážitky v duchu soudní patologie si odnesli účastníci terénní expedice do Javorníků, kterou jsme uspořádali letos v červnu pro soutěžící Korespondenčního semináře Biozvěst. Zkoumali jsme prales Razula, kde se nám pomocí fotopastí podařilo ,,ulovit" kunu a několik drobných hlodavců. Věnovali jsme se také rostlinám na krásných javornických loukách, kde dodnes roztroušeně rostou orchideje tak jako v dávných dobách. Zajímal nás i hmyz, na který jsme si vlastnoručně vyrobili lapací síťky.

V letošním roce zorganizoval Biozvěst ještě jednu expedici, a to v březnu do Krkonoš. Štěstí nám přálo, protože jsme se trefili prakticky do jediného týdne, kdy v horách nasněžilo. Mohli jsme si tedy na vlastní kůži vyzkoušet, jak je to s přežíváním v drsné velehorské přírodě.

alt: Vstavač mužský zdobí zachovalé horské louky. Foto Stanislav Vosolsobě. Vstavač mužský zdobí zachovalé horské louky. Foto Stanislav Vosolsobě.
Kuna z pralesa Razula v Javorníkách, jak ji ,,ulovila" naše fotopast. Foto Stanislav Vosolsobě.

A co bude dál? Desátého září 2014 začíná nový ročník Biozvěstu - po nultém a prvním již druhý. Je určený všem středoškolákům, kteří se rádi dozvídají nové věci z biologie a nebojí se hledat informace ani v nejtemnějších zákoutích internetu, kam se jinak odvažují jen skuteční vědci. Opět budou připraveny čtyři série soutěžních úloh a pro nejlepší řešitele připravíme terénní expedici.

Takže neváhejte a připojte se! Zadání první série úloh je už na webu.

Na závěr chceme pogratulovat nejlepším řešitelům předchozího ročníku. Jako první se s přehledem umístil Lukáš Janošík ze Slovenska. Porazil dokonce i Bioslava Biomilného, který má ze všech úloh vždycky 100 % bodů. Za nimi se umístil Jan Pražák z Hradce Králové, dále pak Eliška Pšeničková z Kadaně, Lenka Nguen z Ostrova nad Ohří a Maria Holcová z Brandýsa nad Labem.

V minulém ročníku řešili soutěžící například úlohy o zoogeografii, mykorhize, fotosyntéze či masožravých řasách, naučili se programovat v prostředí R, které používají zejména biostatistici, a v experimentálních úlohách sledovali růst plodnice houby či aktivitu ptactva v zimě. Letos vás čeká mimo jiné celoroční seriál o tropické biologii a již v první sérii budete moci zkoumat, jak se orientují mravenci v prostoru.

alt: Výjev ze zimní expedice do Krkonoš: studium vlastností čerstvě napadlého sněhu. Foto Stanislav Vosolsobě. Výjev ze zimní expedice do Krkonoš: studium vlastností čerstvě napadlého sněhu. Foto Stanislav Vosolsobě.
alt: Terénní mikroskopování na loňské expedici Biozvěstu v Pošumaví. Foto Stanislav Vosolsobě. Terénní mikroskopování na loňské expedici Biozvěstu v Pošumaví. Foto Stanislav Vosolsobě.

Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah sdělení odpovídá výlučně autor. Sdělení nereprezentuje názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jeho obsahem.


Autor

Stanislav Vosolsobě

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů