Pátek, 29. března 2024

Ornitologové učí studenty, jak chránit polní ptáky

Ornitologové učí studenty, jak chránit polní ptáky

Česká společnost ornitologická (ČSO) představila na Střední zemědělské škole v Přerově nový výukový program, zaměřený na ochranu ptáků zemědělské krajiny. Studenti se seznámili s koroptví polní, čejkou chocholatou, skřivanem polním a dalšími typickými ptačími druhy zemědělské krajiny, kterých při současném zemědělském hospodaření stále ubývá. Současně se dozvěděli, jak mohou ptákům pomoci zemědělské dotace nebo drobné změny v hospodaření.

Akce probíhá ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem a byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce.

Z české krajiny mizí dříve běžné druhy ptáků, kterým nevyhovuje současná zemědělská praxe. Asi nejznámějším zástupcem těchto druhů je koroptev polní. V rekordním roce 1935 se ulovilo více než 2,5 milionu koroptví, dnes je chráněná zákonem a z mnoha oblastí zcela vymizela. Mezi další dlouhodobě ubývající druhy patří např. čejka, skřivan nebo chřástal polní.

,,Zemědělská krajina i způsoby hospodaření se za posledních 60 let dramaticky změnily. Pestrou mozaiku políček nahradily jednolité lány, meze jsou rozorané, louky odvodněné, monstrózní stroje vystřídaly zvířata a konvenční zemědělec dnes nemůže hospodařit bez chemie. Takové zemědělství většině ptačích druhů nevyhovuje a nelze se divit, že ptáků ubývá. Praktické zkušenosti některých farem ze západní Evropy přitom dokazují, že je možné hospodařit se ziskem a současně chránit přírodu. Základem je mít chuť pomoci a efektivně využívat zemědělských dotací," přibližuje problematiku Václav Zámečník, zemědělský specialista ČSO.

,,Jednou z nejdůležitějších cest k řešení nepříznivého vývoje zemědělské krajiny je oslovit a zaujmout novou generaci zemědělců," zdůrazňuje lektorka výukového programu Pavlína Vymazalová. ,,Program proto cílíme na studenty středních zemědělských škol a o problémech jen nehovoříme, ale bereme studenty i ven, kde jim ukazujeme vše názorně a v praxi."

A jak popisují své zkušenosti sami studenti? ,,Přednáška byla velmi poučná, k dispozici zajímavé podání daného tématu, spousta aktivit, skupinových prací a her, jenž se nám líbily," popsal v anonymním hodnocení jeden ze účastníků programu. A další to shrnul jednoduše: ,,Celkově to bylo bezva." Výukový program zaujal i učitelku Hanu Učíkovou: ,,Při tomto programu jsem cítila z řad studentů skutečný zájem. Většina žáků žije na venkově, prostředí zemědělské krajiny znají a zajímají se o životní prostředí v místě, kde žijí. Určitě byl program velmi přínosný."

,,Součástí výukového programu, který zatím nabízíme středním školám v Olomouckém kraji, jsou i exkurze za akrobatickým letcem čejkou chocholatou a tajemným obyvatelem luk chřástalem polním. Zemědělská krajina je však ohrožena po celém území státu, proto je třeba osvětově působit ve všech krajích. Rádi zájemcům o problematiku vypomůžeme, stačí kontaktovat Českou společnost ornitologickou," uzavírá Václav Zámečník.

Dnes s programem ornitologové navštíví Střední odbornou školu v Šumperku.

Kontakt

Václav Zámečník, zamecnik@birdlife.cz, 776 368 360

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů