Pátek, 19. dubna 2024

V Olomouci sčítají městské netopýry

V Olomouci sčítají městské netopýry

Unikátní projekt připravili v roce 2015 odborníci z České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON) ve spolupráci s Magistrátem města Olomouce. Chtějí co nejpřesněji zmapovat a spočítat kolonie netopýrů žijících v různých typech úkrytů ve městě. Získaná data poslouží jako podklady pro zajištění ochrany těchto ohrožených druhů živočichů, například během budoucích stavebních úprav budov či kácení stromů.

"Projekt je zaměřen na tzv. synantropní netopýry, tedy druhy využívající během svého života prostředí lidských sídel," vysvětluje koordinátor projektu Evžen Tošenovský z ČESON. "Sčítání bude probíhat u již známých významnějších úkrytů ve městě, vždy jednorázově v každém z hlavních období životního cyklu netopýrů."

V České republice má každoroční sčítání netopýrů přes padesát let trvající tradici -- jednu z nejdelších na světě. Nicméně toto sčítání je zaměřeno převážně na druhy zimující v jeskyních a jiných podzemních prostorách nebo na letní kolonie na půdách budov. "Tyto druhy ale tvoří jen necelou polovinu z 27 druhů netopýrů, které se u nás vyskytují. O početnosti lesních a ostatních synantropních netopýrů toho naopak stále víme velmi málo," podotýká Tošenovský. Plánované sčítání v Olomouci je tak jedinečné právě zaměřením na druhy, které se jen velmi obtížně sledují a jejichž přítomnost paradoxně velmi často uniká pozornosti, ačkoliv se jedná doslova o naše nejbližš! í sousedy. V městském prostředí netopýři využívají jako úkryty většinou různé štěrbiny na cihlových i panelových domech - pod obložením, ve spárách mezi panely nebo za ventilačními otvory do podstřeší. Mnoho úkrytů se nachází také ve stromech v městských parcích. "Pro rozhodování státní správy jsou konkrétní údaje o výskytu těchto zvláště chráněných druhů živočichů velmi důležité," uvádí Petr Loyka, vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Olomouce, které projekt financuje. "Výsledky monitoringu nám v budoucnu umožní lépe informovat žadatele a zlepšit tak ochranu netopýrů ve městě např. při rozhodování o kácení dřevin nebo zateplování domů." Zlepšení ochrany synantropních netopýrů je také jedním z dlouhodobých cílů projektu ČESON, který v roce 2015 finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí. Součástí projektu jsou kromě mapování úkrytů také vzdělávací semináře, osvětové akce či bezplatné poskytování poradenské služby pro pracovníky úřadů, stavebníky i ši! rokou veřejnost.

V Olomouci dnes díky předchozím mapovacím! projektům odborníci vědí zhruba o dvaceti významných úkrytech netopýrů, přičemž nejvíce jich evidují u typického městského druhu - netopýra rezavého. "Uvítáme ale i další informace od obyvatel města. Každý konkrétní údaj o výskytu jak jednotlivých netopýrů, tak především kolonií je pro nás důležitý," vyzývá Tošenovský. "Získané informace poslouží nejen pro praktickou ochranu těchto vzácných a zranitelných živočichů, ale i pro doplnění našich znalostí o životě tzv. městských netopýrů."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů