Pátek, 29. března 2024

Manažerka prodala firmu a chrání srnčí mláďata

Manažerka prodala firmu a chrání srnčí mláďata

Loni ještě Markéta Rejtharová spoluřídila oděvní firmu s půlmiliardovými tržbami. Teď už ale většinu své energie věnuje rodině. A boji za ochranu zvířat. Mladá podnikatelka se snaží vyřešit problém, o kterém se příliš nemluví - umírání srnčat a drobné zvěře během senosečí a sklizní, jejichž sezona právě začíná.

Tomu by podle zákona měli zabránit myslivci a zvířata z luk vyhnat ještě předtím, než zemědělci nastartují traktory. Jenže to se často neděje a zvířata pod stroji umírají. Přesné statistiky neexistují, odhady hovoří o desítkách tisíc mláďat zajíců, koroptví či srn.

"Viděla jsem, jak srnka chtěla zvednout své mládě, které leželo v krvi bez nohou. Otřáslo to mnou, chtěla jsem pomoct," vzpomíná Rejtharová, co ji mezi ochránce přivedlo. Zmobilizovala pak s dalšími nadšenci Českou zemědělskou univerzitu a ministerstvo životního prostředí k vytvoření webové aplikace. Díky té se můžou zemědělci, myslivci a dobrovolníci domlouvat, jak zabránit mrzačení zvěře.

Pětatřicetiletá manažerka bere starost o přírodu jako povinnost: "Když se dostanete na pomyslný vrchol, stojíte v čele velkého prosperujícího podniku, pohybujete se denně v milionových částkách, pracujete dnem i nocí, tak za čas začnete přemýšlet, jestli je to právě to, co vás naplňuje." Před jedenácti lety založila společně se svým manželem a kamarádem firmu na výrobu sportovního oblečení Sam 73.

V podniku o čtyřech stovkách zaměstnanců a sto čtyřiceti pobočkách po Česku i Slovensku se starala hlavně o produkci. Telefonovala s asijskými výrobci, schvalovala třeba knoflíky a zipy, aby bylo oblečení podle jejích představ. Svůj a manželův podíl ve společnosti ale letos prodala partnerovi.

Jedním z důvodů odchodu z byznysu bylo i to, aby měla čas na své ekologické aktivity. Je v kontaktu s ochránci přírody v Kanadě, kam pojede tamní systém zkoumat.

Nový portál, který vytvořili na fakultě provozně ekonomické v Suchdole, by měl podrobně mapovat sklizně na jednotlivých polích a lukách. Pomocí SMS zpráv se zaregistrovaní myslivci a dobrovolníci včas dozvědí, kdy se mají vydat plašit zvěř.

"Cílem portálu není nahradit existující zákony a povinnosti, ale vytvořit podmínky, aby mohly být tyto povinnosti lépe dodržovány," vysvětluje Jana Taušová, mluvčí ministerstva životního prostředí, které se na projektu podílí.

Na stránce Senoseč online je zaregistrovaných už 900 lidí, Rejtharová se ale obává, že se jedná hlavně o dobrovolníky. "Myslivců je v Česku osmdesát tisíc a jejich průměrný věk je padesát osm let. Dokud nebudou mít zájem oni, nic se nezmění," upozorňuje s tím, že v Německu louky kontrolují ze vzduchu drony s termokamerami.

AUTOR: Adéla Skoupá
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů