Pátek, 29. března 2024

Radnice ve Val. Meziříčí chce zlikvidovat přemnoženou křídlatku

Radnice ve Val. Meziříčí chce zlikvidovat přemnoženou křídlatku

Radnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku chce zlikvidovat přemnoženou rostlinu křídlatku. Nepůvodní invazivní rostlina opět zapleveluje nejen svah pod zámkem Žerotínů či okolí řeky Bečvy, ale také zahrady, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Renata Votrubová. Město chce plevel postupně likvidovat a zamezit jeho nekontrolovatelnému šíření. V minulosti s rostlinou bojovali v regionu také ekologové.

"Křídlatka se velmi rychle šíří, způsobuje erozi, omezuje růst ostatních rostlin a její likvidace je časově i finančně náročná," uvedl Petr Křístek z městského odboru komunálních služeb. V katastru města se křídlatka objevila na několika místech, rostlina dokáže zničit i asfaltový povrch, kterým si prorazí cestu.

"S ohledem na způsob šíření křídlatky, která se v našich zeměpisných šířkách rozmnožuje převážně pomocí podzemních oddenků, je mechanická likvidace, tedy sečení, neúčinná. Proto je likvidace prováděná chemicky pomocí listového herbicidu, který lze používat i v blízkosti vodních toků a je šetrný k životnímu prostředí," uvedl Křístek.

Aby se zamezilo šíření rostliny, postřik bude proveden ve dvou etapách, první do konce června, druhý v září, vždy u dospělých rostlin těsně před jejich vysemeněním. "Jedná se o okamžik, kdy má herbicid nejlepší podmínky k proniknutí do všech částí rostliny. Je tedy velmi důležité, aby před provedením postřiku nebyly posečeny či jinak odstraněny nadzemní částí. Z tohoto důvodu je pravděpodobné, že se můžeme setkat s křídlatkou dorůstající i přes dva metry. Po provedení postřiku zavadnou zasažené části a tyto zbytky budou odstraněny," řekl Křístek.

Město osloví také majitele soukromých pozemků, na kterých se křídlatka vyskytuje. "Chtěli bychom získat přehled o velikosti těchto ploch. Následně se dohodneme, jak budeme dále postupovat. Likvidace křídlatky má smysl jen tehdy, pokud se uskuteční na co největší ploše," uvedl místostarosta města Josef Vrátník.

Křídlatka může dorůst výše až čtyři metry, daří se jí ve vlhkém prostředí, často roste na březích poblíž vodních ploch nebo toků či v lužních lesích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů