Pátek, 19. dubna 2024

Zlepšují život polních ptáků na Přerovsku

Zlepšují život polních ptáků na Přerovsku

Lepší životní podmínky pro ohrožené druhy polních ptáků a drobné zvěře může přinést projekt ,,Zvýšení biologické diverzity zemědělské krajiny ve vybraných lokalitách Přerovska", na kterém pracuje přerovská nezisková organizace NAŠE SPOLEČNÁ KRAJINA z.s. společně s odborníky z Ústavu inženýrských staveb, tvorby a ochrany krajiny Mendelovy univerzity.

,,Jedná se o pilotní projekt, v rámci kterého vzniká metodika pro výběr nejvhodnějších lokalit na území celého okresu Přerov tak, aby navrhovaná opatření byla reálná a měla co nejlepší účinek na populace mizejících druhů polních ptáků, včetně křepelky a koroptve", osvětluje význam projektu jeho garant Ing. Václav Závěšický.

Na základě analýzy map, leteckých snímků a obsáhlého souboru dat bylo vybráno šest lokalit, kde již proběhly terénní průzkumy s ornitology a odborníky na ekologii krajiny. Na Přerovsku se jedná o lokalitu Beňov - Prusy a lokalitu Nelešovice - Penčice, na Lipnicku jde o lokalitu Radotín - Soběchleby a Osek - Nové Dvory, a na Hranicku to pak je lokalita Skalička - Ústí a Černotín - Hluzov.

,,Nyní začínáme jednat s obcemi, s místními zemědělci, se zástupci mysliveckých spolků a s majiteli půdy, abychom s jejich pomocí našli pozemky vhodné pro zavedení krajinářských, zemědělských a mysliveckých opatření, která nabídnou polním ptákům a drobné zvěři jak potravu, tak i místa vhodná k vyvádění mláďat", upřesnil krajinný ekolog Mgr. Michal Zedek.

Do projektu se mohou svými nápady a pomocí zapojit také občané z dotčených obcí. Kromě zemědělců a myslivců to mohou být též milovníci přírody, včelaři a lidé se zájmem o svou vesnici a okolní zemědělskou krajinu. Rychlé kontakty pro ně jsou: info@koroptvicky.cz nebo telefonní číslo 737 167 974.

Projekt ,,Zvýšení biologické diverzity zemědělské krajiny ve vybraných lokalitách Přerovska" finančně podpořilo Ministerstvo zemědělství ČR a Olomoucký kraj. Kofinancování se neobejde také bez podpory místních obcí. Více informací zájemci naleznou na informačním portálu www.koroptvicky.cz, kde budou průběžně zveřejňovány další novinky.

Mgr. Petr REJZEK, předseda spolku

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů