Sobota, 20. dubna 2024

Přírodní rekordy

Tentokrát se podíváme na různé držitele titulu ,,největší" - ať už jde o ptáky, rybníky, štíry nebo skalní brány.

Přírodní rekordy

Jako bonus se dozvíte, který strom letos oslaví pěkné 5 065. narozeniny.

Největší, nejmenší, nejrychlejší - ale také nejsladší, nejvíce ohrožený nebo s nejvyšší tepelnou vodivostí. Pro učitele přírodovědných předmětů jsme vydali unikátní kalendář na rok 2015, který nabízí slovem i obrazem 53 rekordů ze světa biologie, chemie, geologie a geografie.

Neradi bychom však připravili ostatní fanoušky přírodních věd o přehlídku zajímavých rekordů. Proto je budeme postupně zveřejňovat na těchto stránkách. Dostane se při tom i na některá NEJ, která se do tištěného kalendáře nevešla.

Podívejte se, co jsme pro vás vybrali na červen:

Pštros dvouprstý je největší žijící druh ptáka. Samci váží až 157 kilogramů a mohou být vysocí až 2,8 metru. Pštros také ze všech ptáků nejrychleji běhá (70 km za hodinu) a snáší největší vejce (průměrná hmotnost 1,4 kilogramu).

Foto Petr Jan Juračka.

Největším rybníkem v ČR je slavný Rožmberk severně od Třeboně, který v letech 1584-1590 vybudoval Jakub Krčín. Vodní plocha tohoto rybníka má rozlohu 489 hektarů.

Foto Petr Jan Juračka.

Jedním z největších štírů je západoafrický veleštír císařský. Dosahuje délky kolem 20 centimetrů a hmotnosti 30 gramů. Na snímku vidíte jedový trn, který má veleštír na zadním konci těla.

Foto Petr Jan Juračka.

Pravčická brána v Národním parku České Švýcarsko má rozpětí 26,5 metru a výšku 16 metrů. Jde o největší pískovcovou skalní bránu nejen v České republice, ale v celé Evropě.

Foto Václav Sojka.

Červnovým bonusem je nejstarší žijící strom na světě. Tímto rekordem se pyšní borovice dlouhověká (Pinus longaeva), která roste v horách na jihozápadě USA. Donedávna byl za nejstarší strom pokládán jedinec tohoto druhu příhodně pojmenovaný Metuzalém; letos je mu 4 848 roků.

Před pár lety ovšem vědci analyzovali některé vzorky dřeva odebrané už v 50. letech minulého století. A objevili, že jeden pochází z dosud žijící borovice dlouhověké, které je letos úctyhodných 5 065 roků. Do dalších let v drsném vysokohorském klimatu kalifornských White Mountains přejeme hodně zdraví!

Borovice dlouhověká (Pinus longaeva) ze Spring Mountains v jižní Nevadě. Zdroj Wikimedia Commons, autor Stan Shebs, úpravy Jan Kolář, licence CC BY-SA 3.0.

Kalendář přírodních rekordů na rok 2015 vznikl díky projektu OP VK ,,Propagace přírodovědných oborů prostřednictvím badatelsky orientované výuky a popularizace výzkumu a vývoje, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/45.0028," který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Zdroj: www.prirodovedci.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů