Pátek, 29. března 2024

Vzácné hořce zaplavily pastvinu v Milovicích. Díky divokým koním

Vzácné hořce zaplavily pastvinu v Milovicích. Díky divokým koním

Milovice - Namísto suché trávy rozkvetlé louky s početnými trsy silně ohroženého hořce křížatého. Tak se po sotva šesti měsících proměnila step v bývalém vojenském prostoru ve středočeských Milovicích, kde se od ledna pase první stádo divokých koní. Hořec křížatý patří k nejvzácnějším rostlinám milovické stepi a jeho místní populace je jednou z největších u nás. Záchrana tohoto mizejícího druhu je jedním z hlavních cílů projektu návratu divokých koní.

,,Nejvíce hořců se objevilo v aklimatizační ohradě, kde koně během zimy trávili první týdny svého pobytu v Česku. Dokonale přitom spásli hrubé porosty loňské trávy, pcháčů, kopřiv a ostružin, takzvanou stařinu. Právě spasení stařiny otevřelo prostor pro vzácné hořce, které ve vysokých travinách nemají šanci" uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, který koordinuje vědecký výzkum v lokalitě.

Výskyt hořců je v aklimatizační ohradě výrazně vyšší než v částech stepi, kde se divocí koně nepasou. Díky divokým koním se příroda obnovuje výrazně rychleji, než autoři projektu předpokládali. ,,Nečekali jsme, že se pozitivní změna pastvy divokých koní projeví již po několika měsících. První výsledky projektu výrazně předčily naše očekávání," doplnil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Ta na projektu spolupracuje s vědci z Biologického centra Akademie věd České republiky, z Jihočeské univerzity, z Univerzity Karlovy, z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, z Ústavu živočišné výroby, z Masarykovy univerzity a dalších institucí.

Překvapivé není jenom to, jak rychle dokázali divocí koně pozitivní změnu nastartovat, ale také to, v jaké lokalitě umožnili návrat vzácných hořců. ,,Aklimatizační ohrada se nachází v okrajové, nejméně hodnotné části celé lokality. Ještě před několika lety se tu nacházely vojenské budovy, později černé skládky a rostly zde jen plevely. Říkali jsme si, že umístěním aklimatizační ohrady, kde bude tlak koní na vegetaci nejsilnější, právě sem, nemáme co zkazit. Je fascinující, že koně dokázali k nepoznání změnit i takové místo - ze zarostlého rumiště je po necelém půlroce zahrádka plná květů," konstatuje Miloslav Jirků.

Na rozdíl od domácích zvířat divocí koně spásají především traviny, včetně agresivní třtiny křovištní, a nepožírají vzácné hořce, stejně jako většinu ostatních kvetoucích rostlin. Díky tomu v místní stepi znatelně přibývá nejen hořců, ale i dalších kvetoucích bylin, takž dříve jednotvárné vysoké trávníky se před očima mění v květnaté louky. Pastva zároveň výrazně tlumí zarůstání stepi křovinami a náletovými dřevinami.

Kromě květin se na pastvině objevil také zdejší nejvzácnější motýl, modrásek hořcový Rebelův a na mnoha hořcích již nakladl vajíčka. Hořec křížatý jeho jedinou živnou rostlinou, bez níž se nedokáže rozmnožovat.

Larvy modráska se nejdříve několik týdnů živí hořcem, poté však spadnou na zem, kde čekají, až je najdou mravenci a odnesou je do mraveniště. Zde housenky jeden až dva roky na mravencích parazitují, někdy dokonce požírají jejich vajíčka a larvy. Housenky totiž mravencům voní jako mravenčí larvy, takže je považují za své vlastní a krmí je. Dospělosti se přesto může dožít jen 10 až 20 procent motýlů. Modrásek, který vyleze z kukly uvnitř mraveniště však, na rozdíl od doby kdy byl larva, neumí mravence ošálit, takže jej hned po vykulení čeká závod o život. Nenajde-li rychle cestu z mraveniště, skončí v kusadlech mravenců. Kvůli své vazbě na stále vzácnější hořec křížatý a nezarostlá stanoviště je modrásek hořcový Rebelův v české přírodě vymírající, kriticky ohrožený motýl.

Divocí koně přijeli do Milovic letos 28. ledna. Pocházejí z anglického Exmooru, kde žijí od nepaměti ve volné přírodě. První písemná zmínka o nich pochází již z roku 1086 a patří k nejstarším záznamům o volně žijících koních v Evropě. Genetické výzkumy z posledních let ukázaly, že právě koně z Exmooru odpovídají svým vzhledem a zbarvením původním divokým koním Evropy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů