Čtvrtek, 28. března 2024

Kozmické ptačí louky - jedinečná ukázka skloubení šetrného hospodaření a ochrany přírody

Kozmické ptačí louky - jedinečná ukázka skloubení šetrného hospodaření a ochrany přírody

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) představil veřejnosti novou sedmimetrovou pozorovatelnu v rámci unikátního území Kozmických ptačích luk. Turisticky atraktivní cíl se nachází mezi Ostravou a Opavou. Jedná se již o jedenáctou lokalitu v Moravskoslezském kraji zpřístupněnou v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě.

dřevěná,,Kozmické ptačí louky určitě stojí za pozornost. Jsou názorným příkladem toho, že i dnes lze zemědělsky hospodařit a zároveň zachovat významné přírodní hodnoty. Přiblížení a vysvětlení této problematiky je jedním z nosných cílů tohoto projektu," říká za ČSOP předseda Libor Ambrozek a dodává: ,,Nově vybudovaná pozorovatelna zájemcům umožní poznat svět ptáků i dalších živočichů z bezprostřední blízkosti."

Mezi ptáky, které zde trpělivý pozorovatel má šanci zahlédnout, jsou chráněné druhy, jako volavka bílá, orel mořský, čáp černý či moudivláček lužní, ale i pestrá paleta běžných druhů ptáků. I ty návštěvníkům představí spolu s dalšími zdejšími zajímavostmi sedm nových informačních panelů a ptačí pozorovatelna.

,,Projektům v oblasti ochrany přírody pomáháme systematicky a dlouhodobě. Tato již celkem sedmdesátá první lokalita zpřístupněná s ČSOP přesně naplňuje poslání našeho programu NET4GAS Blíž přírodě, neboť návštěvníkům poučnou i zábavnou formou představuje hodnoty naší přírody," uvádí Radek Benčík, jednatel a výkonný ředitel pro provoz společnosti NET4GAS, která je od roku 2007 generálním partnerem ČSOP.

Kozmické ptačí louky jsou územím ucelenějších nivních luk v povodí řeky Opavy. Ani jemu se v minulosti nevyhnuly meliorační úpravy a narovnávání toků včetně zavážení či soustavného odvodňování mokřadů (60. - 80. léta 20. století). Stav území se nadále rychle zhoršoval, velká část luk byla přeorána na políčka a další části byly osázeny smrky a borovicemi. To významně zdecimovalo rostlinná společenstva, což se následně projevilo i v úbytku zdejších motýlů a ptáků. Přes všechna tato negativa si louky alespoň částečně zachovaly vysokou biologickou hodnotu. V letech 2013-2014 se zde za podpory Operačního programu životní prostředí udělaly tůně a celková revitalizace mokřadu.

mokřad

,,Pro náš spolek se nejedná o jednorázovou akci. Na Kozmických loukách plánujeme další programy pro veřejnost, například komentované vycházky pro děti a mládež a ve spolupráci s ornitology Dny ptactva. Rádi bychom veřejnost zapojili také do zveřejňování vlastních pozorování prostřednictvím formuláře na našem webu," doplňuje předseda základní organizace ČSOP Ochránce a zároveň místní hospodář Kamil Lisal.

Sedmimetrová ptačí pozorovatelna se nachází jihozápadně od obce Kozmice. V těsné blízkosti tu vede silnice i železnice mezi Ostravou a Opavou. Na lokalitu se návštěvník dostane od železničního nádraží v Jilešovicích po cyklotrase č. 6128. GPS: 49.9033222N, 18.1360383E.

Jedenáct lokalit zpřístupněných v Moravskoslezském kraji:

Lom Myslík, Myslík / Frýdek-Místek

Chodníčky v Podbeskydí, Kunčice pod Ondřejníkem / Frýdek-Místek

Mločí studánka, Myslík / Frýdek-Místek

Pozorovatelna v Blahutovicích, Blahutovice / Nový Jičín

Rezavka, Ostrava

Přírodní rezervace Štěpán, Děhylov / Ostrava

Přírodní rezervace Skalka, Kunčice pod Ondřejníkem / Frýdek-Místek

Okolo Vřesiny, Vřesina / Opava

Heřmanický rybník, Heřmanice / Ostrava

Krajinou povodní, Jeseník nad Odrou / Nový Jičín

Kozmické ptačí louky, Kozmice/ Opava


Bližší informace:

Kamil Lisal Lucie Matulová Zuzana Kučerová

ZO ČSOP Ochránce Kancelář ÚVR ČSOP NET4GAS, s.r.o.

T: 553 759 989 T: 731 760 872 T: 739 537 273

E: kamil_lisal@semix.cz E: lucie.matulova@csop.cz E: zuzana.kucerova@net4gas.cz

Český svaz ochránců přírody je spolek lidí, kteří mají rádi přírodu a chtějí ji aktivně chránit. V současné době máme téměř 7000 členů. Mezi námi jsou profesionální odborníci i nadšení dobrovolníci, dospělí i děti. Každý může pomoci. Máte rádi přírodu? Přidejte se k nám! Více informací naleznete na www.csop.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů