Pátek, 19. dubna 2024

Češi vykupují místa v přírodě, aby ji nezastavěli developeři. Zachránili už 120 hektarů

Češi vykupují místa v přírodě, aby ji nezastavěli developeři. Zachránili už 120 hektarů

V kampani Místo pro přírodu lidé přispívají na vykoupení vzácných přírodních lokalit.
Už 27 oblastí s ohroženými rostlinami a živočichy se daří chránit.
Právě startuje další kolo kampaně s možností přispět.

Vzácné mokřady v Bělé na Prostějovsku, kde se usídlily ohrožené druhy motýlů a rostlin. Nebo údolí Hamerského potoka na Jindřichohradecku, kde také rostou vzácné rostliny a žijí ohrožené druhy slepýšů, užovek nebo například ohrožení ledňáčci a datlové.

Tato a další místa v Česku se podařilo vykoupit v kampani Místo pro přírodu, kterou už deset let tradičně organizuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Jelikož jsou už tato území soukromá, svaz ochránců přírody je nejen chrání před developery a zástavbou, ale také se o tamější přírodu stará tak, aby zde ohrožená zvířata a rostliny mohly dlouhodobě přežít.
Plocha 150 fotbalových hřišť

Například tím, že dobrovolníci odstraňují náletové rostliny, které by dusily vzácné druhy, hloubí tůně nebo louky pravidelně kosí tak, aby ohrožené druhy přežily, ale neuchytily se ty, které tam nepatří. Celkem se tak podařilo vykoupit a zachránit 120 hektarů cenné přírody, tedy zhruba 150 fotbalových hřišť.

I letos Český svaz ochránců přírody startuje další kolo kampaně Místo pro přírodu, jejímž cílem je vykupovat přírodně cenné pozemky a trvale o ně pečovat. Ke 120 zachráněným hektarům tak mohou díky dárcům, kteří se rozhodnou přispět na sbírkový účet, přibýt brzy další.
Kosit, spásat a obnovovat tůně

Dvanáct let se podle Jana Moravce z ČSOP daří díky veřejné sbírce zachraňovat zhruba 10 hektarů cenných přírodních pozemků ročně. ,,Svaz ochránců přírody se díky sbírce stal dosud vlastníkem 120 hektarů na 27 místech po celé České republice. O přírodně hodnotné lokality se následně starají místní pozemkové spolky, neboť o většinu z nich je potřeba nějak pečovat. Kosit, spásat, obnovovat tůně," říká Jan Moravec.

Mezi vykoupenými lokalitami jsou také například bývalé cihelny Chmeliště a Opičák s jezírky, na která je vázána řada chráněných živočichů, orchidejová louka Dobšena u Bílých Karpat, Ještěrčí ráj nedaleko Jaroměře nebo Triangl, zajímavý kousek přírody takřka uprostřed Prahy.

Všechna místa jsou přístupná veřejnosti. Na řadě z nich návštěvníci najdou i informační tabule nebo odpočívadla. Pravidelně se na nich konají také komentované prohlídky pro veřejnost. Ta nejbližší bude v sobotu 17. října v Jinošovském údolí u Vlašimi. Poznat blíže vykoupené lokality mohou lidé i z materiálů na webových stránkách kampaně.

Zuzana Keményová - redaktorka

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů