Čtvrtek, 28. března 2024

V Klenčí pod Čerchovem se v únoru otevře Dům přírody Českého lesa

V Klenčí pod Čerchovem se v únoru otevře Dům přírody Českého lesa

Příběh krajiny Českého lesa na pomezí Čech a Bavorska od počátku lidského osídlení do současnosti přiblíží lidem od příštího roku nové návštěvnické centrum Dům Českého lesa. Otevře se v únoru v budově Staré pošty v Klenčí pod Čerchovem, kde ho připravují městys Klenčí, Agentura ochrany přírody a krajiny a správa CHKO Český les, řekl dnes ČTK ředitel CHKO Český les Tomáš Peckert.

Domy přírody tvoří vznikající síť návštěvnických středisek v chráněných krajinných oblastech. Zatím poslední šestý dům se otevřel veřejnosti v září v Moravském krasu.

Kromě trvalé expozice o proměně krajiny Českého lesa v čase nabídne centrum v Klenčí vzdělávací programy a hry zaměřené na přírodu regionu, na ochranu životního prostředí a vnímání krajiny. Poskytne prostor také pro kulturní programy, prezentace regionálních produktů, tradičních řemesel, místního folklóru, přednášky, výstavy, projekce a tvůrčí dílny.

Procházka historií krajiny vede obdobím od starého bukového pralesa, první kolonizací území ve 12. století i masivním rozvojem sklářství ve 13. až 17. století. Lidé se dozvědí, jak později krajinu změnila industrializace, kdy vymizely původní bukové porosty a byly nahrazeny smrkovými monokulturami i jaké změny krajina prodělala v poválečném období, kdy se stala nepřístupným územím u hraničního pásma. "Součástí expozice bude i 3D model krajiny, na kterém poběží animovaný film zachycující důležité historické momenty, které se podílely na formování současného vzhledu krajiny Českého lesa," doplnil Peckert.

Děti bude expozicí provádět čáp bílý. Seznámí je se svým životem a ukáže jim, jaký výhled má ze svého hnízda. Děti také dostanou šanci stát se přírodovědci a prozkoumávat přírodu pod lupou.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů