Pátek, 19. dubna 2024

Závazné stanovisko vodoprávního úřadu k druhové výjimce podle zákona o ochraně přírody a krajiny

Závazné stanovisko vodoprávního úřadu k druhové výjimce podle zákona o ochraně přírody a krajiny

Dotaz:

Má vodoprávní úřad vydávat závazné stanovisko podle § 104 odst. 9 vodního zákona k řízení o vydání druhové výjimky podle § 56 zákona o ochraně přírody a krajiny ve věci přikrmování obsádky ryb, aplikaci vápenatých přípravků a hnojiv?

Odpověď:

Závazné stanovisko podle § 104 odst. 9 vodního zákona, stejně jako souhlas podle § 17 vodního zákona vydávaný ve formě závazného stanoviska, má vodoprávní úřad vydávat pouze v případech, kdy se má jednat o závazný podklad pro správní řízení vedené jiným správním orgánem (viz dikce ,,ve správních řízeních vedených podle zákona o ochraně přírody a krajiny ... lze vydat rozhodnutí nebo učinit jiný úkon jen na základě závazného stanoviska vodoprávního úřadu, pokud mohou být dotčeny zájmy podle tohoto zákona"). Pokud by měla být předmětem závazného stanoviska podle § 104 odst. 9 (nebo § 17 vodního zákona) věc, o které bude vodoprávní úřad následně sám rozhodovat - vést vodoprávní řízení - není vydání závazného stanoviska na místě. Takový postup by vedl k neodůvodnitelné duplicitě.

Pokud tedy bude v konkrétním případě vodoprávní úřad vydávat výjimku podle § 39 odst. 7 vodního zákona pro přikrmování obsádky ryb, aplikaci vápenatých přípravků a hnojiv, neměl by k téže věci vydávat závazné stanovisko podle § 104 odst. 9 vodního zákona, jakožto podklad pro vydání výjimky podle § 56 zákona o ochraně přírody a krajiny, ale naopak, tato výjimka by měla být podkladem pro správní řízení vedené vodoprávním úřadem.

Autor: Mgr. Veronika Vytejčková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů