Čtvrtek, 28. března 2024

Orel kamčatský byl pozorován na Přerovsku, pravděpodobně někomu uletěl

Orel kamčatský byl pozorován na Přerovsku, pravděpodobně někomu uletěl

Orel kamčatský neboli východní je jedním z největších dravců světa a svým výskytem na Přerovsku překvapil členy Moravského ornitologického spolku. Pozorovali jej v sobotu v polích nedaleko od Přerova. Vzhledem k tomu, že tento druh nežije v Evropě, tak předpokládají, že orel unikl ze zoo nebo nějakému sokolníkovi.

Orel kamčatský má rozpětí od 2 do 2,5 metru a váží od 5 do 9 kg. Samice jsou větší než samci. Mládí ptáci jsou převážně černohnědí s ocasem, který postupně bělá v souvislosti s dospíváním. Jsou velmi podobní orlu mořskému, na rozdíl od něj mají výrazně žlutý zobák. Dospělí ptáci mají výrazné bílé zbarvení ocasu, nohou i v křídlech.

Přerovští ornitologové pozorovali mladého ptáka, který vypadal jako mladý orel mořský, ale díky dobré fotodokumentaci jej podle zobáku určili jako orla kamčatského. To následně potvrdili i další odborníci a specialisti na dravce. Na Moravě jde o první pozorování tohoto druhu a v ČR o druhý výskyt. V roce 2015 byl orel kamčatský zjištěn v jižních Čechách.

Orel kamčatský žije v Rusku a v Japonsku. Jeho domovem je Kamčatský poloostrov, pobřeží Ochotského moře a Kurilské ostrovy. U nás se chová v pěti zoologických zahradách a je v držení u několika sokolníků. Ornitologové proto předpokládají, že někomu z nich uletěl. Pokud jej někde uvidíte, tak jej pokud možno vyfoťte a dejte vědět Moravskému ornitologickému spolku do Přerova na: mosprerov@seznam.cz.

Jiří Šafránek

kamčatský

Foto: Jarmila Kačírková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů