Pátek, 29. března 2024

Arnika při příležitosti Dne země předala titul Alej roku 2015

Arnika při příležitosti Dne země předala titul Alej roku 2015

Jedovnice - Na slavnostním ceremoniálu byla při příležitosti Dne země titulována Alej roku 2015. Pod kaštany nejkrásnější aleje se mohou lidé projít nedaleko Jedovnic v Moravském krasu. Stromořadí nyní zdobí i památeční cedule, která připomíná triumf v anketě. O vítězi pátého ročníku této prestižní ankety se rozhodlo na konci minulého roku. Kromě titulu pro alej předávala Arnika i hodnotné ceny lidem: let balonem od firmy HaBalon získává pan Jiří Židů, který Budkovanskou alej u Jedovnic nominoval. Tiskárnu na fotografie od firmy EPSON dostane pan Václav Mareš, vítěz souběžně probíhající fotosoutěže, ve které zabodoval se snímkem březové aleje na Karlovarsku. Arnika nyní připravuje další ročník ankety - Alej roku 2016.

Přečtěte si víc o nejkrásnější Aleji roku 2015

,,Nakonec není důležité, jak hezká je samotná alej, důležitý je zájem, který ji lidé věnují. Budkovanská alej, která je ohrožená klíněnkou a není vůbec v dobrém stavu, stojí za záchranu - stejně jako spousta dalších alejí. A zájem lidí okolo, to že nezůstávají lhostejní a snaží se pomoci, to byla asi ta hlavní motivace k tomu ji do ankety přihlásit," vysvětluje Jiří Židů, který vítěznou alej nominoval.

Své místo při ceremoniálu měla i Melkovská alej u Boskovic, která těsně skončila na druhém místě. Výsledky byly vyhlášeny už v listopadu minulého roku, Arnika ale s ceremoniálem čekala na období, které je pro stromy nejlichotivější - tedy na jaro.

,,Velmi rádi jsme titul Alej roku předali symbolicky právě krátce před oslavami Dne země. Od vyhlášení výsledků sice uběhlo už několik měsíců, až teď se ale příroda probudila, stromy se zelenají a Budkovanská alej se ukazuje v plné kráse. Tato alej je dokladem toho, že dochází k obnovování místních tradic a ke vzniku tradic nových. Aleje lemující komunikace vedoucí do a z města či vesnice jsou vnímány jako historické památky, symboly ztotožnění s místem, ikona obce i pýcha místní komunity," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

,,Velice nás těší, že můžeme svým dílem přispět k ochraně našeho životního prostředí. Jelikož stromům přikládáme velkou důležitost, vybrali jsme si právě Arniku, která se umí v tomto oboru pohybovat. Další variantou by snad bylo jít vysazovat stromy, ale to je vzhledem k našemu pracovnímu vytížení velice těžké. Asi by to navíc nepřineslo takový přínos jako spojit se s organizací, která se na ochranu naší planety specializuje. Věřím, že díky dlouhodobé spolupráci bude dosaženo výsledků, kterých si všimnou i lidé, kteří o stromy prozatím zájem nemají. Podpora zachování Alejí je náš vklad a díky nádherné zemi, ve které máme čest žít," říká Jana Pipková ze společnosti AuditDaně CZ, která je generálním partnerem ankety Alej roku.

Součástí ankety byla i fotosoutěž, do které byla zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale i fotky přihlášené samostatně. Nejkrásnější fotografie vybrala odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů. Nejlépe hodnocenou fotografií se nakonec stal snímek březové aleje od Václava Mareše. Partnerem soutěže je společnost Y-Soft. Cenu pro vítěze - tiskárnu na fotografie - poskytla firma EPSON.

,,Úbytek stromů, k němuž dochází ve světě v posledních letech, je alarmující, a proto se nám soutěž, která nese myšlenku ochrany a zachování alejí v české krajině velice líbí. Epson má celosvětově dlouhodobý projekt Enviromental Vision 2050 v rámci kterého jsme zahájili novou cestu k řešení závažných společenských problémů. Protože ekologii věnujeme jako firma velkou pozornost, jsme potěšeni, že jsme se i letos mohli stát partnerem Aleje roku. Stromořadí se často dostávají do hledáčku objektivů amatérských i profesionálních fotografů, a proto jsme se rozhodli do soutěže věnovat úspornou fototiskárnu Epson L810", uvedla za společnost Epson, partnera fotosoutěže, Ing. Kateřina Bradáčová, Marketing Coordinator CZ & SK.

Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkové, knihy Aleje od nakladatelství Mladá fronta, něco ,,na zub" od PRO-BIO, poukazy na fotografické služby od Centra FotoŠkoda nebo vstupenky do Botanické zahrady hl. m. Prahy a arboreta výstaviště Flora Olomouc, Černá louka a mnoho dalších.

,,Ochraně alejí se Arnika věnuje celoročně a nezabýváme se pouze anketou. Pořádáme akce, při kterých natíráme vzrostlé stromy bezpečnostní reflexní barvou nebo vysazujeme mladé stromy kolem cest. Monitorujeme množství kácených a vysazovaných stromů a snažíme se prosazovat citlivý přístup správců komunikací. V tuto chvíli ale opět vyhlížíme začátek dalšího ročníku ankety a jsme zvědaví, které stromořadí se bude pyšnit titulem Alej roku 2016," dodává mluvčí Arniky Jan Vávra.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů