Čtvrtek, 28. března 2024

Řadu čapích hnízd na střední Moravě mohou lidé sledovat on-line

 Řadu čapích hnízd na střední Moravě mohou lidé sledovat on-line

Život čápů na střední Moravě mohou lidé na některých místech sledovat v přímém přenosu. Boj o teritorium, přírůstky do rodin i výchovu mláďat zprostředkovávají on-line kamery přímo z jejich hnízd. Nainstalovány jsou například v Dlouhé Loučce na Olomoucku, v Supíkovicích na Jesenicku, v Domašově nad Bystřicí i na komíně hostince U Čápa v Záhlinicích na Kroměřížsku. Přímý přenos oceňují i ornitologové, přináší jim cenné informace ze života těchto opeřenců.

Například v záhlinickém hnízdě mohou lidé nahlížet do "obývacího pokoje" tamních čápů již druhý rok. Loni zde čápi vyvedli dvě mláďata a i letos je již hnízdo obsazeno párem čápů. Na komín bývalého uzenářství, nyní hospody, přilétávají tito ptáci již od roku 1973. "Jde především o to, že na čapí hnízdo může nahlédnout veřejnost, podobné záznamy existují a fungují i v zahraničí," řekl dnes ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Pohled do hnízd přináší také údaje odborné, které oceňují i ornitologové. "Díky kamerám zjistíme přesně, kdy ptáci na hnízdo přilétli, kdy přiletěl první a kdy druhý čáp. U dobře nastavených kamer můžeme spatřit i to, kdy a kolik snesl čáp vajec, kdy se vylíhlo první mládě a kdy mláďata odletěla z hnízda," doplnil Šafránek.

Čápi do České republiky přilétají koncem března ze zimovišť v jihovýchodní Africe. V dubnu snášejí dvě až šest vajec, ze kterých se po 31 dnech líhnou mláďata. Schopna letu jsou zhruba za dva měsíce. "Letos se nám zdá, že na některých hnízdech čápi stále nejsou nebo je tam jen jeden. Vypadá to letos slabší, že jich přiletělo méně," míní ornitolog.

Zda se na stejné hnízdo vrací stále ti samí čápi, netuší přesně ani odborníci. Zmapovat to mohou jen díky jejich okroužkování. "Čápi občas přesídlují i na území jiného státu. Měnit mohou i partnery, ke změnám dochází i když na hnízdo přiletí silnější pár. Pokud však pták hnízdo obsadí, tak jej preferuje. Má větší šanci tam sehnat potravu, neboť tamní prostředí již zná," dodal Šafránek.

Letos se na střední Moravě objevil první čáp už 16. března v Olomouci a druhý 18. března v Tovačově na Přerovsku. Nejdříve přilétají samci, kteří se snaží co nejdříve obsadit své původní hnízdo, a později se objeví i samice. Hnízdit začínají ve věku tří až čtyř let. Nejstarší kroužkovaný čáp se dožil 26 let, doplnil místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů